Stad

Marktkooplui Dappermarkt in actie tegen de verhoogde parkeertarieven

18 mei 2019, 17.43 uur · Aangepast 18 mei 2019, 19.00 uur

AT5

'Schandalig', 'asociaal' en 'het moet niet gekker worden'. Marktkooplieden en bezoekers van de Dappermarkt zijn helemaal niet te spreken over de onlangs verhoogde parkeertarieven. Bezoekers betalen nu zes euro per uur. Daarom werd vandaag actie gevoerd.

De marktkooplieden hadden speciaal voor de gelegenheid gele shirts aangetrokken waar hun boodschap duidelijk op stond gedrukt: 'Verhoging oké, verdubbeling nee!!!! 6 euro per uur, Dapperbuurt zuur!!!!' Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

Lees ook: Forse stijging parkeertarieven; parkeren in centrum straks 7,50 per uur

Dubbele kosten
De parkeertarieven werden vorige maand in grote delen van de stad verhoogd, zoals ook bij de Dappermarkt. Eerder betaalden bezoekers daar drie euro per uur, nu is dat het dubbele geworden. Tot woede van de marktkooplieden, die vrezen dat hun inkomsten zullen dalen. 

De ondernemers zijn vooral gefrustreerd doordat een paar straten verderop het parkeertarief veel lager ligt: 4,50 euro per uur. Ze willen dat dat bedrag ook voor de Dappermarkt gaat gelden. Jan Oostrum, van belangenvereniging Marktondernemers Dapperstraat: 'Ik snap dat ze minder auto's willen. Maar waarom ze dit kleine stukje op de Dappermarkt verdubbelen? Dat snap ik niet.'

Lees ook: Draaien nieuwe parkeertarieven ondernemers de nek om?

Verjaardag
'Bij mij aan de overkant woont een oud vrouwtje en die was deze week jarig. Mensen blijven niet meer twee uur zitten op zo'n verjaardag, ze moeten dan twaalf euro betalen', zegt Oostrum.

De handtekeningen die zijn verzameld, worden later aan de gemeente overhandigd.