112

Politie grijpt in bij provocaties tussen Ajax- en Feyenoordsupporters op terrein Swift

18 mei 2019, 18.30 uur · Aangepast 18 mei 2019, 20.26 uur

Op het terrein van amateurclub Swift in Zuid heeft de politie moeten ingrijpen om een confrontatie tussen supporters van Ajax en Feyenoord te voorkomen. De supporters van Feyenoord provoceerden onder meer met vuurwerk en antisemitische leuzen.

De ongeregeldheden braken uit na de wedstrijd van Swift tegen de amateurs van Feyenoord (2-3). Bij die wedstrijd waren ook supporters van Ajax aanwezig. Tot een harde confrontatie tussen de supportersgroepen is het niet gekomen doordat de politie ingreep. 

Provocerend gedrag
Volgens een politiewoordvoerder daagden beide supportersgroepen elkaar uit. 'Waar twee vechten, hebben er twee schuld', zegt een woordvoerder. De politie geeft aan dat dit incident de gesprekken over het al dan niet toelaten van uitfans bij de Klassieker Ajax-Feyenoord bemoeilijkt. 

Lees ook: Mogelijk volgend seizoen weer uitsupporters bij Klassieker

Dat het uit de hand dreigde te lopen, was voor Swift een verrassing, laat een woordvoerder weten. 'De wedstrijd was een heel leuke pot, zonder vijandigheid.' Op beelden die AT5 toegestuurd kreeg, is te zien dat supporters na afloop van de wedstrijd echter vuurwerk afsteken en antisemitische leuzen zingen op het terrein van Swift.

Ruiten ingegooid
'We kregen van de spelers en technische staf van Feyenoord door dat dit mensen waren die normaal nooit meereizen', laat Swift weten. 'Het ging om een kleine groep. De politie heeft goed opgetreden en alles goed begeleid.' De club wil geen aangifte doen.

Wel zijn er twee ruiten van de spelersbus van Feyenoord ingegooid. De politie gaat nog onderzoeken of dit door de aanwezige Ajaxfans is gedaan. 'We vinden het spijtig dat de ruiten zijn ingeggooid', aldus Swift. 'Zoiets hoort niet.'

Uitsupporters bij de Klassieker
Al langere tijd zijn de supportersverenigingen van Ajax en Feyenoord en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam in gesprek over de mogelijkheid tot uitsupporters bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Die zijn nu al meer dan tien jaar niet meer welkom. Het incident van vandaag kan dus mogelijk gevolgen hebben voor deze gesprekken.