Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdam wil komende jaren meer geld uitgeven aan kunst en cultuur

20 mei 2019, 12.30 uur · Aangepast 24 mei 2019, 11.34 uur

Kunst en cultuurwethouder Touria Meliani heeft vandaag de visie van de stad gepresenteerd voor het Kunstenplan voor de komende vier jaar. Daarin staat dat er 5 miljoen euro extra beschikbaar is ten opzichte van de vorige periode.

Het nieuwe plan gaat over twee jaar in. Dat betekent dat er vanaf dan in totaal 96 miljoen euro kan worden besteed aan kunst en cultuur in de stad.

In het vorige Kunstenplan dat nog tot volgend jaar loopt, was 91 miljoen euro beschikbaar. Daarvan ging 65,5 naar de zogenaamde A-bis lijst, dat is een toplijst met musea, theaters, concertzalen, festivals en muziek- en theatergezelschappen. De rest van het bedrag (25,5 miljoen euro) ging naar instellingen die via het Amsterdamse Fonds voor de Kunst subsidie krijgen. 

Opnieuw aanvragen
Voor het Kunstenplan voor de periode 2021-2024 moeten alle culturele organisaties die subsidie willen opnieuw een aanvraag indienen. Elke vier jaar is het daardoor spannend of en hoeveel geld er beschikbaar is voor deze instellingen. Een deel van het Kunstenplan wordt uitgevoerd door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en in november wordt het Kunstenplan voor de komende jaren vastgesteld.

Lees ook: 130 instellingen krijgen subsidie vanuit gemeentelijk Kunstenplan

'Inclusieve cultuurstad'
De gemeente wil de komende jaren in ieder geval 3,5 miljoen euro besteden aan broedplaatsen, zodat er 'meer ruimte' komt voor kunstenaars op die plekken, aldus Meliani.

De gemeente zegt er alles aan te doen om de kunst en cultuur in Amsterdam meer divers te maken. Om die doelstelling te halen, wil de wethouder dat culturele instellingen bereid zijn mee te bewegen en zo nodig te veranderen. Dan kan volgens de gemeente 'de stad worden gemaakt waarin kunst en cultuur verschillende werelden bij elkaar brengen.'

Lees ook: Wethouder verdeelt 62,2 miljoen euro aan kunstensubsidies

Meer samenwerken
Dat is niet het enige dat de wethouder wil veranderen. Volgens Meliani moet er meer ruimte komen voor verhalen die onderdeel zijn van de Amsterdamse identiteit en die nu nog te weinig worden verteld. 'Kunst en cultuur bieden bij uitstek plekken voor verbinding en verbeelding, maar de plekken moeten wel eerlijker verdeeld worden over de stad.'

Ze vindt dat gevestigde instellingen moeten samenwerken met instellingen die minder bekend zijn. 'Ook wil ik aandacht voor goed werkgeverschap. Daar hoort ook bij dat culturele instellingen van binnenuit representatiever worden. Eén persoon met een migratieachtergrond in een raad van toezicht is niet genoeg. Daar wil ik verandering in brengen', stelt Meliani.

Nieuwe cultuurplekken
In de voorjaarsnota die vorige week werd gepresenteerd staat dat het college naast het Kunstenplan ook voor 44,5 miljoen euro investeert in nieuwe cultuurplekken en renovatie van bestaande plekken. De culturele programmering in de wijken buiten het centrum wordt uitgebreid.

In Nieuw-West komt een nieuw gebouw voor theater de Meervaart, aan de Zuidas wordt cultuur toegevoegd door de komst van een nieuwe openbare bibliotheek en het Amsterdam Museum wordt gerenoveerd zodat de collectie beter tot zijn recht komt.