Start van hoofdcontent

112

nl

Panorama-journalist na reconstructie aanslag: 'Ik werd er misselijk van'

20 mei 2019, 19.38 uur · Aangepast 21 mei 2019, 10.27 uur

Journalist Vico Olling zag Richard Z. vandaag in de rechtszaal voor het eerst, de hoofdverdachte die achter de aanslag op de redactie van tijdschrift Panorama zou zitten. De reconstructie van de aanslag, die tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vandaag te horen was, liet hem niet koud.

Op 21 juni vorig jaar werd er met een antitankwapen op het pand van Panorama geschoten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Z. ervan de organisator van de aanslag te zijn en eist zeven jaar cel tegen de verdachte.

Bij Olling viel vooral het voorkomen van Z. op: 'Het is een imposante persoonlijkheid, een grote kerel.' De Panorama-journalist schudt dan ook met z'n hoofd als hij hoort dat Z. alles ontkent. 'Ja, hij noemt het een show.'

De andere twee verdachten hoorden zes jaar cel tegen zich eisen. Een van hen, John P., zegt er ook niets mee te maken te hebben. De derde, Mike van den B., verklaarde vandaag dat hij alleen maar als chauffeur heeft gewerkt, zonder te weten wat er aan de hand was.

Lees ook: OM eist tot 7 jaar cel tegen verdachten aanslag Panorama

Drie verdachten
Het OM denkt daar heel anders over. 'Op basis van telefoontaps, observaties en historische gegevens van telefoons menen we dat deze drie personen verantwoordelijk zijn voor de beschieting van de redactie van Panorama', zegt persofficier Justine Asbroek.

Justitie onderbouwde de strafeisen met een reconstructie, waarin ook een aantal tapgesprekken te horen was. Op een van de tapgesprekken was het volgende te horen: 'Papa heeft z'n ding gedaan.'

Lees ook: Verdachte aanslag Panorama: 'Ik kreeg het verzoek op de uitkijk te staan'

'Misselijk'
Het laat Olling niet koud. 'Tijdens de reconstructie, dan zie je die mannen lopen rond het gebouw waar je werkt en dat doet je wel wat. Ik werd er een beetje misselijk van.'

Wie de opdracht voor de aanslag heeft gegeven en of dat vanuit de georganiseerde misdaad komt, is vooralsnog niet duidelijk. De rechtbank doet op 27 juni uitspraak.