Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil aantal damestoiletten tijdens evenementen met de helft verhogen

20 mei 2019, 19.31 uur · Aangepast 21 mei 2019, 11.28 uur

De gemeente wil het aantal damestoiletten vermeerderen tijdens evenementen. Het streven is om in totaal 135 toiletten voor vrouwen tijdens festiviteiten zoals Koningsdag te plaatsen.

Dat antwoordt het college op vragen van gemeenteraadslid Nicole Temmink (SP). De gemeente is van plan om tijdens de Gay Pride en Koningsdag 45 damestoiletten extra te plaatsen, bovenop de gebruikelijke en gewenste 90 vrouwvriendelijke wc's. 

Scheve verhouding
Een jaar geleden meldde AT5 na opgevraagde informatie bij de gemeente dat er op Koningsdag 428 extra plasplekken werden geplaatst, waarvan slechts 16 vrouwvriendelijk. De overige 412 toiletmogelijkheden werden gerealiseerd door 103 zogeheten plaskruizen, die elk voorzien zijn van vier 'plasplekken' die alleen door mannen te gebruiken zijn.

Lees ook: Is het dit jaar dan zover: komen er meer openbare toiletten in de stad?

Nu schrijft het college dat er vorig jaar 74 damestoiletten werden geplaatst, maar dat dat er alsnog minder waren dan de gebruikelijke en gewenste 90 units. Meer units konden door werkzaamheden op het Beursplein, niet geplaatst worden.

Overlastlocaties
'Damestoiletten nemen meer plaats in dan plaskruizen, omdat ze geclusterd worden geplaatst om zo het risico op omwaaien en/of omduwen tegen te gaan. Door clustering is het toezicht op en de schoonmaak van deze toiletten beter te faciliteren', schrijft het college in een toelichting op het verschil tussen het aantal mannen- en vrouwentoiletten. In de binnenstad zouden niet alle locaties zich lenen voor het plaatsen van dergelijke toiletblokken, omdat dat de doorstroom blokkeert. 

Voor 2019 wil de gemeente het aantal damestoiletten desondanks laten toenemen. Daarvoor wil ze kijken of er overlastlocaties zijn, waar dan extra toiletten kunnen worden geplaatst. Het streven is om het aantal met de helft te laten toenemen: van 90 naar 135. 

Lees ook: Gemeente onderzoekt kosten vrouwvriendelijke openbare toiletten

Het hele jaar door
Naast de extra toiletvoorzieningen tijdens evenementen, onderzoekt het stadsbestuur op dit moment ook hoeveel het zou kosten om alle plaskrullen in de stad te vervangen. Daar zouden dan openbare toiletten voor teruggeplaatst kunnen worden, die het hele jaar door toegankelijk zijn voor zowel mannen als vrouwen.