Stad

Artis krijgt vier miljoen euro voor opknappen Rijksmonumenten

21 mei 2019, 07.33 uur · Aangepast 21 mei 2019, 14.45 uur

Artis krijgt van het rijk vier miljoen euro om te kunnen investeren in de Rijksmonumenten op het terrein. Dat heeft minister Ingrid Van Engelshoven vandaag bekendgemaakt. Het geld moet deels worden besteed om de monumenten duurzamer te maken.

De minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stelt in totaal 35 miljoen euro beschikbaar voor twaalf Nederlandse iconen. Artis is daar een van. Ook de Portugese Synagoge en begraafplaats Beth Haim (2 miljoen euro) in Ouderkerk aan de Amstel en de museumhuizen van Hendrick de Keyser (500.000 euro) in Amsterdam krijgen forse bedragen. 

Extra aandacht
Volgens de minister is dat geld hard nodig. 'We zien dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om ze voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst.'

Lees ook: Gemeente maakt nieuwe afspraken met Artis: 'Goed voor de dieren'

Artis telt verschillende Rijksmonumenten, zoals het Apenhuis, het Minangkabauhuis en het Wolvenhuis. Op het terrein staan in totaal 27 Rijksmonumenten en een gemeentelijk monument. 

Afspraken
Eind vorig jaar maakte de dierentuin al afspraken met de gemeente. De komende vijf jaar krijgt het park 3,79 miljoen euro van Amsterdam om de plannen te verwezenlijken. Ook toen stond duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. Zo moet er een vegetarische menukaart komen en worden petflessen geweerd.