Start van hoofdcontent

Stad

nl

Compenseren te duur buskaartje lijn 55 Amstelveen kost 1,2 miljoen euro

21 mei 2019, 11.19 uur · Aangepast 21 mei 2019, 13.39 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil 1,2 miljoen euro uittrekken om reizigers te compenseren die te veel betalen voor buslijn 55. De lijn rijdt als vervanger van de verdwenen tramlijn 51 tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen, maar is stukken duurder.

Uit eerder onderzoek van AT5 blijkt dat reizigers door buslijn 55 veel meer geld kwijt zijn. Iemand die vanaf Zuid naar Sachorovlaan in Westwijk reist, is sinds begin maart 49 cent duurder uit dan met de tram. Op de terugweg is diegene 26 cent duurder uit, omdat de bus dan minder om hoeft te rijden.

Boetes
De 1,2 miljoen euro wordt voor een deel bekostigd uit boetes die de Vervoerregio Amsterdam heeft opgelegd aan vervoerders die zich niet aan de regels houden, ontdekte NH Nieuws.

Twee derde van de kosten (800.000 euro) komt voor rekening van de Vervoerregio, waarvan 400.000 euro vanuit project Amstelveenlijn en de andere helft vanuit de boetegelden. De rest wordt betaald door het GVB. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het dagelijks bestuur van de Vervoerregio, onder leiding van wethouder Sharon Dijksma, maar dat is slechts een formaliteit.

Compensatie
Het GVB weet nog niet hoe de te veel betaalde kosten uiteindelijk aan reizigers kunnen worden gecompenseerd. De vervoerder werkt samen met de Vervoerregio nog aan een plan om dat technisch mogelijk te maken. De bedoeling is dat reizigers de sinds maart te veel betaalde ritprijs terugkrijgen en dat bij toekomstige ritten een lager tarief wordt gehanteerd.

Amstelveenlijn
Reizigers van en naar Amstelveen zijn tot zeker eind 2020 aangewezen op buslijn 55. Op het traject wordt gewerkt aan de vernieuwde Amstelveenlijn.