Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil bouw 10.000 woningen Haven-Stad vervroegen

21 mei 2019, 17.42 uur · Aangepast 21 mei 2019, 18.12 uur · Foto: Hier moet in de nabije toekomst Haven-Stad worden gerealiseerd | Foto: Gemeente Amsterdam

De bouw van zo'n 10.000 woningen in het nieuw te bouwen stadsdeel Haven-Stad wordt mogelijk met vier tot zeven jaar versneld. Op z'n vroegst wordt in 2022 al gestart met de bouw. Het zou gaan om woningen aan de zuidkant van het IJ.

Het gedeelte van het stadsdeel dat de gemeente eerder wil gaan bouwen ligt op de randen van het gebied Haven-Stad. Daar is oorspronkelijk met de bedrijven afgesproken dat er tot 2029 niet gebouwd zou worden. Het stadsbestuur hoopt dit dus te vervroegen, mogelijk al naar 2022, zonder dat de bedrijven daar last van hebben.

Lees ook: Eerste woningen Havenstad in de verkoop: €314.000 voor 50m²

De ondernemers die nu nog in het hart van Haven-Stad liggen, mogen daar nog tot 2040 blijven. Wel wordt nu gekeken of daar ook eerder al planvorming of woningbouw mogelijk is.

Lees ook: Gedeputeerde Noord-Holland maakt gehakt van plannen Haven-stad

OV-net
Een belangrijke voorwaarde voor het vervroegen van de bouw is dat het gebied een goed OV-net krijgt. Naast het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden wordt gekeken naar het doortrekken van de Noord/Zuidlijn en het sluiten van metroring, tussen CS en Sloterdijk.

Lees ook: Wonen in Haven-Stad? Zeg dan maar dag tegen je eigen auto