Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Traditioneel lage opkomst verwacht voor Europese verkiezingen: 'Eigenlijk heel triest'

22 mei 2019, 07.00 uur

Morgen kan Amsterdam weer naar de stembus, voor de Europese verkiezingen ditmaal. Maar om nou te zeggen dat het leeft in de stad, nee. De opkomst zal waarschijnlijk niet hoger liggen dan een derde van alle kiesgerechtigden.

En dat vindt politicoloog André Krouwel van de VU 'heel triest'. Zeker omdat volgens hem juist Amsterdam economisch profiteert van de interne markt en de open grenzen binnen de EU. Krouwel: 'U moet zich voorstellen, die honderdduizend mensen die op en rond Schiphol werken, dat die daar niet daar meer zouden werken. De gigantische werkloosheid die Amsterdam en de regio dan zal kennen, dat zou ik liever niet meemaken.'

Waar ga je nog wonen?
De meeste Amsterdammers die AT5 op straat aanspreekt zijn er nog niet uit op welke partij ze moeten stemmen, áls ze al weten dat er verkiezingen zijn. Eens te meer zonde volgens Krouwel, ook omdat Europa niet alleen maar voordelen kent, is het juist zaak er iets van te vinden, zegt hij.

'Bijvoorbeeld dat huizenprijzen veel te hoog worden en dat het steeds moeilijker wordt om in stedelijke gebieden te gaan wonen omdat daar al die internationale organisaties en bedrijven gaan zitten met goed betaalde banen. Maar waar ga je dan nog wonen als je schoonmaker bent, of op Schiphol de koffers uit vliegtuigen sjouwt?'

Mocht je er nog niet uit zijn of je meer, minder, geen of een ander Europa wilt, wellicht dat eu.kieskompas.nl je nog wijzer kan maken.