Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Frustratie bij scholen om rekenfout eindtoets 'Dit is echt bloedirritant'

22 mei 2019, 18.00 uur

Tientallen Amsterdamse kinderen uit groep 8 zijn ook de dupe geworden van een rekenfout met de eindtoets. Zo kan een leerling van basisschool 'De Rivieren' in Zuid door het verkeerde advies niet meer naar haar droomschool.

Het nieuws dat zeker één op de tien achtste-groepers in Nederland een verkeerde uitslag van de eindtoets heeft gekregen, sloeg bij de Amsterdamse scholen in als een bom. Kinderen kregen bijvoorbeeld een havo/vwo-advies, terwijl ze eigenlijk een vmbo/havo-score hadden. Dit alles door een rekenfout gemaakt door de expertgroep van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

'Nee dat kan niet waar zijn?!', was de eerste reactie van Arno Methorst, directeur van Basisschool de Rivieren, toen hij het nieuws gisteren hoorde. 'Je hebt één taak en laat dit dan niet net de fout zijn die je maakt. Dat gebeurt dan toch, ongelofelijk.'

'Zeer pijnlijk'
Zes van zijn leerlingen zijn de dupe geworden. Een leerling kan tot haar grote verdriet niet meer naar haar droomschool toe. 'Zij had het advies voor vmbo kader gekregen. Na haar goede eindtoets maakten we er een vmbo-t advies van, waardoor ze naar een andere school kan. Dat moeten we nu terug gaan draaien. Zeer pijnlijk', vertelt de directeur.

Lees ook: Boze ouders spreken in over loting: 'Hij is aan zijn lotnummer overgelaten'

Het meisje reageerde in eerste instantie rustig, maar later kreeg de directeur te horen van haar vader dat ze erg verdrietig is. 'Voor haar gevoel gooit het een heel stuk toekomst omver.'

'Kan het niet begrijpen'
Ook de directeur van De 6e Montessorischool Anne Frank in Zuid reageert vol ongeloof. Van de 32 achtste-groepers kreeg meer dan de helft een verkeerd advies. 'Fouten maken is menselijk. We zitten op een school en zeggen ook dat kinderen fouten moeten maken, maar als het om zulke specifieke data gaat, dan kan ik dat echt niet begrijpen', zegt Katja Rakic.  

Sinds 2015 kunnen scholen zelf kiezen welke eindtoets ze de leerlingen willen laten maken. De meeste scholen kiezen voor de centrale eindtoets, bekend als de Cito-toets. Daar zijn geen fouten gemaakt. Maar tientallen scholen in Amsterdam kozen voor commerciële partijen. Om er zeker van te zijn dat de verschillende eindtoetsen vergelijkbaar zijn controleert een groep onafhankelijke experts in opdracht van het ministerie de toetsen. En zij maakten een rekenfout.

'Heeft expertgroep gefaald?'
'Het is voor mij nog een de vraag waar het mis is gegaan. Ik kom daar nog niet achter. Ik heb wel antwoorden nog op vragen als: is het de expertgroep, die heeft gefaald? Is het een verkeerde communicatie geweest? We wachten samen met andere scholen op het bericht. 

Het ministerie van Onderwijs is bezig met een onderzoek naar waar het fout heeft kunnen gaan en hoopt voor de zomer met antwoorden te komen. 'Je voelt je machteloos en verantwoordelijk voor iets wat jouw fout niet is. Dat is gewoon bloedirritant', aldus directeur Methorst.