112

Twee toeristen beroofd en urenlang gegijzeld in huis in West

23 mei 2019, 13.00 uur · Aangepast 23 mei 2019, 14.04 uur

AT5

Twee toeristen zijn in de nacht van 25 op 26 februari slachtoffer geworden van een gijzeling. De mannen werden uitgenodigd om mee te gaan naar een feestje, maar voordat zij daar aankwamen werden ze bedreigd, vastgehouden en bestolen in een huis in West.

De twee mannen van 24 en 25 jaar willen die avond gaan stappen in de stad. Ze zijn op zoek naar leuke feestjes en bezoeken daarom meerdere horecagelegenheden. In een club aan de Handboogstraat worden zij aangesproken. Een man, die zichzelf voorstelt als Max, raakt met hen in gesprek. Max stelt voor om met zijn drieën naar een ander feest te gaan. De toeristen gaan met hem mee.

Uren vastgehouden en bedreigd
Het drietal wordt opgehaald door een auto met daarin twee andere mannen. Als de bijrijder aangeeft dat hij zich het liefst nog even omkleedt, rijden ze naar een huis in West. Eenmaal aangekomen slaat de gezellige sfeer plotseling om. Eén van de toeristen wordt geslagen en beide mannen worden bedreigd met verschillende wapens. 

De twee worden gedwongen om hun persoonlijke spullen af te staan. De mannen worden hierna nog urenlang vastgehouden in de woning, totdat ze weer worden opgepikt. 

'De twee toeristen zijn echt bang geweest, ze hebben echt gevreesd voor hun leven', zegt een woordvoerder van de politie in het AT5-programma Bureau 020. Na een kort ritje worden de toeristen vrijgelaten. Bij Station Sloterdijk weten ze even later hulp in te schakelen.

Camerabeelden Schiphol
In de periode na de gijzeling wordt duidelijk dat er op meerdere plekken in Amsterdam en op Schiphol geld is opgenomen met de bankpassen van de slachtoffers. Daardoor beschikt de recherche over camerabeelden van een van de verdachten op Schiphol. Ook zijn er namen bekend en specifieke tatoeages bekend bij de recherche, bekijk de video voor een volledige signalement van de verdachten.

De toeristen zijn enorm aangedaan door de gijzeling en daarnaast zijn ze ook bestolen van persoonlijke eigendommen. Tijdens de gijzeling waren er ook twee vrouwen in de woning aanwezig. Het is niet duidelijk of zij wisten van de gijzeling. De politie zou hen graag willen spreken. Daarnaast hoopt de politie in contact te kunnen komen met mensen die de verdachte herkennen, of die meer weten over de andere verdachten of over het incident.