Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Veel politie en paar demonstranten rond Rode Hoed voor debat Baudet en Rutte

22 mei 2019, 22.45 uur · Aangepast 22 mei 2019, 22.56 uur · Foto: Inter Visual Studio / Arjen Tushuizen

Mensen die zich vanavond in de buurt van debatcentrum De Rode Hoed bevinden, worden bevraagd door agenten wat zij in het gebied komen doen. Een gedeelte van de Keizersgracht rond het debatcentrum, waar VVD-leider Mark Rutte en Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vanavond met elkaar in gesprek gaan, is afgezet.

Mensen die het gebied in willen krijgen van agenten de vraag wat ze komen doen en of ze voor het debat komen. Vooraf kondigden twee groepen aan te willen demonstreren tegen de FvD-leider.

'Voor vrouwenrechten'
Onder de noemer Tocht voor de Toekomst protesteert een groep vrouwen 'voor vrouwenrechten, de verworvenheden van vrouwen en de onmisbare bijdrage van vrouwen aan de Nederlandse maatschappij en economie. Voor gelijke rechten voor iedereen', zo staat geschreven op hun Facebook-pagina.

Baudet kreeg deze week veel kritiek nadat hij zich in een essay kritisch uitliet over abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich erover dat de moderne vrouw door het streven naar een carrière geen tijd meer heeft voor het bouwen van een gezin. Baudet zei gisteren bij WNL dat spindoctors van andere partijen het essay aangrijpen om ophef te creëren in de verkiezingscampagne.

De andere groep die demonstreert noemt zich de Bezorgde Amsterdammers. 'Stop de normalisering van Baudet's seksisme en neofascisme', is hun boodschap. 

Lees ook: Protestactie tegen Baudet voorafgaande aan Pauw-debat in Rode Hoed

Baudet en Rutte debatteren vanavond live in het televisieprogramma Pauw.