Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vakbond luistert niet naar Dijksma: 'Actiebereidheid neemt eerder toe'

23 mei 2019, 12.31 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vakbond FNV zegt dat de oproep van wethouder Sharon Dijksma, die schippers van het GVB vroeg om de belangrijkste veren in bedrijf te houden, weinig effect heeft.

Dijksma zei tijdens een commissievergadering dat het centrum 'feitelijk een dag van de buitenwereld wordt afgesloten' als er geen enkele pont vaart. Mocht het nodig zijn, dan wil ze de IJtunnel openen voor fietsers.

Lees ook: Grootschalige staking op 18 maart, geen openbaar vervoer in de ochtendspits

Gesteund
FNV is niet van plan om de schippers van de pont te vragen niet te staken. 'De actiebereidheid voor een goed pensioen neemt eerder toe dan af en wordt volgens ons ook gesteund door het publiek.'

De staking vindt dinsdag plaats. Werknemers van de NS, het stadsvervoer van het GVB en het streekvervoer leggen dan het werk neer. Daardoor zijn er dan geen treinen, bussen, trams, metro's en veren in bedrijf.

Lees ook: Buschauffeur Richard staakt: 'Werk is op zeventigste niet te doen'

Pensioen
De stakers willen op hun 66ste met pensioen, een pensioen dat meestijgt met de prijzen en een pensioen voor mensen met een onzeker contract. Eind vorig jaar liep een overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers vast.

Op 18 maart werd er om dezelfde redenen ook gestaakt, dat was een staking van 66 minuten lang. Dinsdag wordt er 24 uur lang gestaakt.