Cultuur

Munt voor jubilerende tattoo-koning Schiffmacher: 'Ik heb mijn hoofd er maar opgezet'

23 mei 2019, 16.26 uur · Aangepast 24 mei 2019, 11.00 uur

Dit jaar zit tattoo-artiest Henk Schiffmacher alweer veertig jaar in het vak. Ter ere van dit jubileum sloeg de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale penning, met daarop het portret en artwork van Schiffmacher zelf. Een verrassing was het niet voor Schiffmacher, hij hielp zelf namelijk mee aan het ontwerp van de munt. Maakt hem niet minder trots.

Met de bijnaam 'Hanky Panky' verwierf Schiffmacher veertig jaar geleden internationaal bekendheid. Hij werd één van de belangrijkste grootheden in de tattoowereld. Onder andere leden van de Red Hot Chili Pepers, Pearl Jam en Kurt Cobain lagen bij hem op de bank voor een tattoo. Henk versiert echter niet alleen maar lichamen met prachtige ontwerpen. Hij is ook een groot verzamelaar van spullen die te maken hebben met tatoeages en de geschiedenis daarvan. 

Tattoocultuur verandert
Een veertigjarig jubileum is natuurlijk een mooi moment om terug te kijken. Schiffmacher heeft veel zien veranderen in zijn jaren als tatoeëerder. 'De tattoo was vroeger iets waaraan je mensen kon herkennen, ik kreeg wel eens de wijkagent over de vloer met een deel van een gemummificeerd lijk om diegene aan zijn of haar tattoos te identificeren.' De lichaamsversiering is tegenwoordig veel meer mainstream geworden volgens Schiffmacher: 'De meest brave huisvaders zijn getattooeëerd alsof ze van de Japanse maffia zijn.'Verhaal
Tijdens zijn verhaal merkt Schiffmacher zelf op dat zijn sentiment wel iets weg heeft van die van een oude man. 'Ik hecht veel waarde aan het verhaal achter een tattoeage, je moet er iets mee communiceren net als het montuur bril dat je draagt of een bepaald soort T-shirt. Het is ook een manier om mannen of vrouwen te versieren, je hebt een verhaal. Ik krijg de laatste jaren vaak mensen binnen met een plaatje van de fotosite Pinterest, daar is niks unieks aan.'

Toekomst
Hoewel Schiffmacher de laatste jaren selectiever is geworden in wie en wat hij tattoeëert, hoopt hij nog een tijdje door te kunnen gaan. 'Een reden om te stoppen zou zijn als je lichamelijke klachten of Parkinson krijgt', aldus de tattoo-koning. Op vrijdag 7 juni neemt Henk de tattoo-pen in ieder geval ter hand, dan geldt de munt voor één dag als officieel betaalmiddel. Mensen die een munt hebben, kunnen een kleine tattoo laten zetten in de shop van Henk aan de Ceintuurbaan.