112

Geen oefening: brandweer rukt uit voor rook in tentamenzaal

23 mei 2019, 17.09 uur · Aangepast 24 mei 2019, 07.14 uur

Renate Busstra
Renate Busstra

Een tentamenzaal van de Vrije Universiteit (VU) is vanmiddag rond 15:30 ontruimd, nadat er rook uit de vloer kwam. Dit op nagenoeg hetzelfde moment dat er een rampoefening gepland stond.

Het brandalarm werd dus wel verwacht aan De Boelelaan. Om 16.00 uur zou bij het VU ziekenhuis een grote rampoefening plaatsvinden. De brandweerauto's kwamen echter voor 'het echie'.

'Het tentamen was pas vijf minuten bezig, toen allemaal studenten op de voorste rijen opsprongen en begonnen te rennen', vertelt Renate Busstra, student sociologie die het tentamen aan het maken was. De zaal werd ontruimd en alle studenten moesten via nooduitgangen het gebouw verlaten. 

'Schroeierig'
'Op dat moment begon het ook echt heel schroeierig te ruiken, zegt Renate. 'Dus iedereen begon te panikeren en te duwen om snel waardevolle bezittingen te pakken en naar buiten te rennen'. De brandweer bevestigt dat er inderdaad rookontwikkeling is geweest in de zaal. 

Even werd gedacht aan kortsluiting, omdat er honderden studenten tegelijkertijd een tentamen op de computer aan het maken waren. Een woordvoerder van de VU geeft nu echter aan dat alle paniek door een sigaret is onstaan. Een smeulende sigaret, op de grond gegooid buiten het gebouw, kwam in droog blaadjes terecht en vatte vlam. De rook hiervan kwam via het ventilatiekanaal in de tentamenzaal terecht.

Het tentamen is geannuleerd en ook een tentamen dat vanavond in dezelfde zaal plaats zou vinden, gaat niet door. 'Dat is erg vervelend voor de studenten, maar de veiligheid gaat voor' zegt de VU tegen AT5. De studenten moeten het tentamen dus op een ander moment inhalen. De rest van de universiteitscampus blijft gewoon open.