Stad

Wat betekent de OV-staking voor het verkeer in de stad?

24 mei 2019, 19.32 uur · Aangepast 26 mei 2019, 13.48 uur

AT5

Op dinsdag 28 mei ligt in het hele land het openbaar vervoer plat. Tijdens de aangekondigde OV-staking rijden er geen bussen, metro's, trams of treinen door de stad en zelfs de veerponten varen niet. Als noodoplossing wordt de IJtunnel opengesteld voor fietsverkeer.

Aanstaande dinsdag wordt door medewerkers van openbaar vervoer-bedrijven in heel Nederland gestaakt voor een beter pensioen. Zij zullen 24 uur lang het werk neerleggen, wat vanzelfsprekend voor veel mensen een probleem is. 'Voor mij is het heel erg vervelend omdat ik altijd alleen op CS kan komen met de pont, dus ik weet nu niet hoe ik naar werk ga', zegt een voetganger.

Lees ook: OV ligt op 28 mei de hele dag plat door staking voor goed pensioen

Fietsers, scooters en canta's
Omdat de veerponten zeer waarschijnlijk niet varen heeft wethouder Sharon Dijksma besloten de IJtunnel af te sluiten voor autoverkeer zodat fietsverkeer gebruik kan maken van de tunnel. Op deze manier kunnen in ieder geval fietsers, canta's, snor- en bromfietsers nog tussen Centrum en Noord reizen.

De IJtunnel is voor fietsverkeer geopend van 04.00 's ochtends op dinsdag tot 01.00 's nachts op woensdag. Iedereen die vanuit Noord de reist kan vanaf metrostation Noorderpark de S116 op en wie vanuit Centrum naar Noord wil kan vanaf de Prins Hendrikkade de tunnel in. 

Lees ook: Tweeëneenhalf uur op de fiets door OV-staking: 'Ik moét op mijn werk zijn'

Autoverkeer
Het grootste gevolg voor automobilisten is dat zij geen gebruik kunnen maken van de IJtunnel. Wie tussen Noord en Centrum wil reizen zal om moeten rijden via de ring. Verder kan het, ondanks het feit dat er geen bussen of trams rijden, erg druk worden op de weg. Met het wegvallen van het OV zullen naar verwachting heel veel mensen de auto pakken of een taxi nemen. 

Voetgangers
Voetgangers mogen niet door de IJtunnel. 'Dat lukt helaas niet vanwege veiligheidsredenen', legt verkeersmanager Thijs Elsing uit. 'Nood- en hulpdiensten moeten ook van de IJtunnel gebruik kunnen blijven maken en hiervoor hebben zij ook twee rijstroken nodig.'

Mensen die tussen Noord of Centrum willen reizen, maar niet beschikken over een alternatief vervoersmiddel zoals een fiets of auto, wordt geadviseerd een dagje thuis te blijven of een taxi te nemen. 

Lees ook: Studenten VU uit de brand: Gratis huurauto bij staking OV

Vanaf woensdagochtend vroeg rijdt en vaart alles weer. De ponten, die tussen de Buiksloterweg en CS normaal gesproken de hele nacht ook varen, zullen dan vanaf 02:00 weer varen.