Cultuur

Museum Van Loon zoekt nazaten voor tentoonstelling 'Aan de Surinaamse grachten'

25 mei 2019, 07.16 uur

AT5

Op 5 oktober start Museum Van Loon haar nieuwe expositie 'Aan de Surinaamse grachten', waarin dieper wordt ingegaan op het werk van de familie bij de West-Indische Compagnie (WIC). Aan de hand van acht historische personages wordt het leven op de plantages in Suriname van de 18e en 19e eeuw belicht.

In de voorstelling wordt gekeken naar historische personages die direct in verband staan met de familie Van Loon. De personages worden ieder verder uitgelicht met portretten, voorwerpen of documenten.

De tentoonstelling is echter nog niet compleet. Directeur Gijs Schunselaar doet dan ook een oproep om de nog ontbrekende onderdelen van de tentoonstelling te achterhalen: 'Voor die verhalen zoeken wij objecten, verhalen en nazaten, mensen die hier en nu leven.'

Lees ook: Museum van Loon geeft rondleidingen voor blinden en slechtzienden

Zoektocht naar nazaten
Het museum is op zoek naar nazaten van onder andere slavenarbeiders en mensen die werkten voor de WIC. Op de website van het museum staat een lijst met daarop familienamen van slaven en de plantages waarop zij moesten werken. Bovendien is daarop ook te zien welke plantages precies behandeld worden in de tentoonstelling. 'Dus als mensen nog aanvullende verhalen hebben dan zijn ze van harte welkom om zich te melden.'

Met de nieuwe expositie wordt voor het eerst sinds het bestaan van het museum ingegaan op het omstreden koloniale verleden van de familie Van Loon. Hun aandeel in de kolonie van Suriname komt hierdoor boven water. 

Lees ook: Museum van Loon wil ook het koetshuis

Met de historische personages wordt de hele keten van de toenmalige plantage-economie getoond. Zo wordt er aandacht besteed aan verschillende verhalen van onder andere investeerders, plantage-eigenaren en administrateurs. En dat allemaal via de lijn van familie Van Loon.

Lees ook: Na Bijbels Museum ook Luther Museum in binnenstad

Willem van Loon was mede-oprichter van de VOC. Op de Keizersgracht staat het huis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. In het museum is nu vooral de pracht en praal te zien van hoe men in de negentiende eeuw leefde, maar daar komt met de nieuwe tentoonstelling verandering in.