Stad

'Gemeente kan Namenmonument afbreken bij problemen metrobuis'

25 mei 2019, 11.06 uur · Aangepast 25 mei 2019, 11.24 uur

Studio Libeskind
Studio Libeskind

Het Namenmonument aan de Weesperstraat kan (tijdelijk) worden afgebroken zodra er problemen zijn met de metrobuis.

De gemeente behoud het recht om het monument 'tijdelijk dan wel definitief te laten demonteren' zodra er reparaties nodig zijn aan de onderliggende metrobuis van de Oostlijn, schrijft Het Parool.

Het monument is een gedenkteken voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, en moet aan de Weesperstraat komen te liggen. Het ontwerp bestaat uit muren van bakstenen, waarin namen van vermoorde Nederlandse Joden, Sinti en Roma in staan gegraveerd. De bouw loopt al jarenlang vertraging op door allerlei procedures.

Lees ook: Gemeente mag geen bomen kappen voor Namenmonument

Bereikbaarheid
De mogelijke problemen bij de metrobuis liggen bij de bereikbaarheid van de voegen, die door de bouw van het Namenmonument nauwelijks toegankelijk zijn voor onderhoud en reparaties.

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaf de gemeente na een onderzoek het advies om dit risico te accepteren.

Zij neemt dit advies dan ook over, maar wel onder voorwaarden: 'Indien ter plaatse van (tunnel)veiligheid of beschikbaarheid van de tunnel in het geding komt, hebben wij het recht om het monument tijdelijk dan wel definitief te laten demonteren om om dit te kunnen herstellen of garanderen'.

Lees ook: Zes miljoen extra voor Namenmonument slachtoffers Holocaust

Bodemprocedure
Dinsdag dient er bij de rechtbank een bodemprocedure over de aanleg van het Namenmonument. Eerder dit jaar besloot de voorzieningenrechter dat de gemeente niet mag beginnen met het kappen van de 24 bomen voor de bouw van het monument. Er moet eerst gewacht worden op de uitkomsten van deze bodemprocedure.