Ajax

Mini-Klassieker definitief gestaakt na ongeregeldheden op de tribune

25 mei 2019, 16.19 uur · Aangepast 25 mei 2019, 17.24 uur

De wedstrijd tussen Ajax onder-19 en Feyenoord onder-19 op De Toekomst is vanmiddag na ongeregeldheden gestaakt. De wedstrijd wordt vandaag ook niet meer uitgespeeld.

Volgens RTV Rijnmond werden ouders van Feyenoordspelers belaagd door Ajax-supporters. Feyenoord kreeg een grote kans en de betrokken ouders juichten al voor een doelpunt. Voor Ajaxsupporters blijkbaar een reden de Feyenoord-aanhang aan te vallen. John Heitinga en Dirk Kuyt, de coaches van beide jeugdteams, probeerden de boel te sussen. Dit had weinig effect, waardoor algemeen directeur Edwin van der Sar en Stanley Brard ook moesten ingrijpen. Laatstgenoemde is hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord.

Kampioenswedstrijd
De wedstrijd werd daarom al na een half uur spelen gestaakt, met de boodschap van de omroepster dat er pas weer gespeeld werd als het rustig op de tribune zou worden. Dit is klaarblijkelijk niet gebeurd, waardoor de wedstrijd nu definitief gestaakt is. Feyenoord laat op zijn website weten dat de veiligheid van de ouders en spelers niet meer kon worden gewaarborgd. Wanneer de wedstrijd wordt uitgespeeld is niet bekend. 

Het had een mooie middag op De Toekomst moeten worden. Als Ajax de wedstrijd, die om 14.30 begon, had gewonnen, was het kampioen geweest. Een ander resultaat had Feyenoord kampioen gemaakt. Toen de wedstijd gestaakt werd stond het nog 0-0.

Meer incidenten
Het is zeker niet de eertse keer dat de komst van Feyenoorders naar Amsterdam voor problemen zorgt. Een week geleden moest de politie ingrijpen om een confrontatie tussen Ajax- en Feyenoordsupporters op het terrein van AVV Swift te voorkomen. De amateurs van Feyenoord speelde daar tegen het eerste van Swift.

Lees ook: Steward Swift zag wedstrijd bijna escaleren door Feyenoordhooligans: 'Heel beangstigend'

Al langere tijd zijn er gesprekken over de aanwezigheid van uitfans bij de Klassieker, die al tien jaar niet welkom zijn. De politie gaf vorige week aan dat het incident bij Swift deze gesprekken bemoeilijken. Mogelijk heeft ook dit incident gevolgen.