Stad

Nieuwe strand IJburg vandaag geopend: 'Helaas is er geen groot feest'

25 mei 2019, 16.28 uur · Aangepast 25 mei 2019, 21.50 uur

AT5

Na uitstel van bijna vier weken, ging vandaag het nieuwe stadsstrand bij IJburg open. Het moet het zeer populaire, maar vorig jaar gesloten, Blijburg vervangen. Echt druk was het vanmorgen nog niet.

Het aantal mensen op het strand was vanochtend op twee handen te tellen en de temperatuur kwam nauwelijks boven de vijftien graden. Toch werd er wel degelijk gezwommen. Een stadsnomade uit Den Bosch besloot na een fietstocht door Amsterdam af te koelen en een duik te nemen. 'Als je er uit komt is het meteen lekker. Dan is het ineens zo warm, nu voel ik me heel erg springlevend.'

Lees ook: Opening strand IJburg uitgesteld door 'zandniveau'

Het nieuwe strand ging vier weken later dan gepland open omdat het zandniveau niet voldoende zou zijn. Afgelopen woensdag heeft de provincie Noord-Holland een nieuwe veiligheidsinspectie gedaan en groen licht gegeven. Het vervangt Blijburg, dat eind vorig jaar dicht ging vanwege de aanleg van de nieuwe wijk Strandeiland.

Geen lintje
'Er waren hier vanochtend om klokslag 10.00 uur mensen die dachten dat er een fanfare zou zijn en de burgemeester om een lintje door te knippen, maar dat was niet het geval', aldus de eigenaresse van het winkeltje op het strand.

Lees ook: Laatste weekend Blijburg: 'Het leuke van Blijburg is dat het gewoon heel blij is'  

Ook een strandganger is enigszins teleurgesteld. 'Alles was aangekondigd: strand gaat open op 25 mei', vertelt ze. 'Maar helaas is er geen groot feest en ik zie niemand, maar wij zijn er wel.' Stadsdeel Oost gaat aankomende week vergaderen of er überhaupt nog een groot openingsfeest komt.