Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minimale dienstregeling op Schiphol tijdens OV-staking

26 mei 2019, 16.18 uur · Aangepast 26 mei 2019, 17.33 uur

De rechter heeft tijdens een kort geding over de OV-staking van aankomende dinsdag besloten dat een volledige staking voor Schiphol te risicovol is. Er zullen dus wel enkele OV-verbindingen rijden.

De luchthaven had een kort geding aangespannen na zorgen over de bereikbaarheid tijdens de OV-staking. Schiphol wil dat de luchthaven dinsdag tijdens de OV-staking bereikbaar blijft. Als de staking door zou gaan zijn ze bang dat de drukte bij de vertrekhal voor veel problemen gaat zorgen.

Lees ook: Haarlemmermeer kiest kant Schiphol bij kort geding OV-staking

De rechter heeft besloten dat er tussen 5.00 uur en 21.00 uur ieder kwartier een trein moet rijden. Deze alternatieve dienstregeling zal rijden tussen Amsterdam CS en Hoofddorp. De treinen stoppen ook op Station Lelylaan en Station Sloterdijk. Met deze tussenoplossing moet worden voorkomen dat de veiligheid en openbare orde van de luchthaven in gevaar komt.

Uitspraak
Het kort geding begon vanochtend om 10.00 uur. Vervolgens werd er snel overgaan tot een schorsing omdat de betrokken partijen nog een poging wilden doen om er onderling, zonder rechter, uit te komen. Na een ellenlang overleg werd rond 15.45 uur door de rechter besloten het kort geding te hervatten en kwam hij rond 16.15 uur met de uitspraak.

Het personeel van het openbaar vervoer gaat staken voor betere pensioenen. De vakbonden FNV, CNV en MHP hebben de 24-uurs staking gepland omdat ze het kabinet tot concessies willen dwingen over de pensioenleeftijd, die het kabinet wil verhogen naar 67 jaar. Dit is de tweede keer in een korte tijd dat het OV staakt. 

Alternatieven
Veel mensen zullen de dupe zijn van de grootschalige staking en zoeken naar andere oplossingen. Wethouder Sharon Dijksma liet woensdag tijdens een commissievergadering in de Stopera weten dat de IJtunnel geopend zal worden voor fietsers. Studenten aan de VU die dinsdag een tentamen hebben en niet weten hoe zij op school moeten komen mogen gebruik maken van een gratis huurauto.