Stad

Het wordt de week van de OV-staking en het einde van 'wenperiode' snorscooters

27 mei 2019, 07.00 uur · Aangepast 27 mei 2019, 10.38 uur

Wat gaat er deze week in de stad gebeuren? AT5 geeft een kort overzicht.

Wenperiode snorscooters voorbij
Bestuurders van een snorscooter hebben in totaal acht weken de tijd om er aan te wennen dat ze de rijbaan op moeten en op de meeste plekken niet meer welkom zijn op het fietspad. Deze week is de laatste waarin er bij overtreding van de nieuwe regels nog geen boetes worden uitgedeeld. De boete voor het niet dragen van een helm is 90 euro. Voor het rijden op het fietspad is de bekeuring straks 95 euro.

Lees ook: Ook automobilisten moeten wennen: 'Die scooters doen net alsof ze op het fietspad rijden'

Namenmonument voor de rechter
Dinsdag begint de bodemprocedure over de aanleg van het Namenmoment, een gedenkteken voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Eerder dit jaar werd door de voorzieningenrechter besloten dat de bomen die nu nog op de locatie van het toekomstige monument staan niet mogen worden gekapt, tot dat deze bodemprocedure tot een definitieve beslissing leidt over de aanleg van het Namenmonument.

Lees ook: Architect Daniel Libeskind 'teleurgesteld' over strijd Namenmonument

Het beroep is aangetekend door omwonenden, die vinden dat het monument veel te groot is. Daarnaast vrezen ze voor een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee gepaard gaan. Ook vinden ze dat ze meer inspraak hadden moeten hebben.

Landelijke OV-staking
Het gehele openbaar vervoer ligt dinsdag plat als gevolg van een landelijke staking. Er rijden de hele dag geen treinen, bussen, metro's en trams. Zelfs de pontjes over het IJ blijven aan wal. De vakbonden FNV, CNV en MHP hebben de 24-uurs staking gepland omdat ze het kabinet tot concessies willen dwingen over de pensioenleeftijd, die het kabinet wil verhogen naar 67 jaar.

Lees ook: Wat betekent de OV-staking voor het verkeer in de stad?

Na een kort geding werd gister besloten dat er wel enkele treinen naar Schiphol zullen rijden om te voorkomen dat de veiligheid en openbare orde van de luchthaven in gevaar komt. Ieder kwartier rijdt er een trein tussen CS en Hoofddorp met Lelylaan en Sloterdijk als tussenstops. Wethouder Sharon Dijksma liet vorige week woensdag tijdens een commissievergadering in de Stopera weten dat de IJtunnel geopend zal worden voor fietsers.

BOA-staking
Naast de OV-staking zullen ook de BOA's deze week starten met nieuwe acties. Vanaf vandaag zullen zij voor onbepaalde tijd geen boetes uitschrijven. Het is de zoveelste actie van de BOA's voor meer verdedigingsmiddelen. Eind vorige maand, op Koningsdag, was ook gepland het werk neer te leggen, maar uiteindelijk werd deze staking om veiligheidsredenen verboden door de rechter na een kort geding van de gemeente.