Whatsapp

Stad

Directeur Haga Lyceum over nieuw rapport: 'Moet dikke vette sorry komen'

27 mei 2019, 00.09 uur · Aangepast 12 juli 2019, 08.53 uur

Volgens de advocaat van het Cornelius Haga Lyceum krijgt de school een onvoldoende van de onderwijsinspectie in een lang verwacht rapport, zo schrijft het Parool. Söner Atasoy, directeur van het Haga Lyceum, vertelt aan AT5 dat hij verontwaardigd is dat de bevindingen uitmonden in een onvoldoende.

Advocaat Pors vertelt aan de krant dat hij bezig is met een kort geding om te voorkomen dat het conceptrapport in deze staat gepubliceerd wordt. 

Het Haga Lyceum kwam in opspraak omdat de AIVD vermoedde dat er banden waren tussen de school en een terreurorganisatie. Het conceptrapport dat Pors in handen heeft is geschreven op basis van een nieuw onderzoek, dat is gedaan nadat de AIVD de publicatie van een vorig conceptrapport in de weg stond. 

'Signalen niet aan de orde'
Advocaat Pors is ondanks de onvoldoende tevreden over een deel van de bevindingen. Hij vertelt onder andere dat er in het rapport staat dat salafisme geen rol speelt in het onderwijs op de school en er geen zaken in strijd zijn met democratische basiswaarden. 

Lees ook: Wethouder gaat 'groeiend' Cornelius Haga niet helpen met eventuele uitbreiding

Directeur Söner Atasoy vertelt tegen AT5 dat hij dit het belangrijkste nieuws vindt uit het nieuwe rapport. Op de vraag of hij de onvoldoende begrijpt zegt hij: 'Het meest belangrijke is dat die signalen niet meer aan de orde zijn. Dat is nu gewoon duidelijk. Die signalen over bijvoorbeeld salafisme kloppen dus niet.'

Losse veter
Volgens Pors resulteert de onvoldoende als eindoordeel uit het feit dat Atasoy te weinig pogingen doet om samen te werken met de overheid. Ook zou de onderwijsinspectie het bestuur te eenzijdig vinden.

Atasoy zelf reageert verontwaardigd op de vraag of dit terechte kritiek is: 'De overheid en de media hebben mij terrorist genoemd. En nu werk ik niet samen? Halsema heeft geprobeerd onze leerlingen af te pakken, en dan zegt de inspectie: "De signalen kloppen niet maar hij werkt niet samen." Oftewel: "Je veter zit te los, daarom heb je een onvoldoende." Je moet het niet hebben over die losse veter, maar over die eerdere signalen die niet kloppen. Dan moet er gewoon een dikke vette sorry komen.'

Lees ook: 'Directeur Cornelius Haga Lyceum verdiende boven de wettelijke norm'

Verder wil Atasoy op dit moment niet ingaan op de uitspraken van Pors en benadruk dat het om een conceptrapport gaat: 'Ik denk dat dit wel een staartje krijgt. Dit was niet afgesproken.'

Whatsapp