Politiek

Definitieve uitslag Europese verkiezingen: GroenLinks grootste in de stad

27 mei 2019, 09.10 uur · Aangepast 27 mei 2019, 14.19 uur

Het grootste deel van de Amsterdamse stemmen van afgelopen donderdag ging naar GroenLinks, maar ook de PvdA groeide flink ten opzichte van vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Europees Parlementsverkiezingen in Amsterdam.

Op 23 mei kon heel Nederland zijn stem uitbrengen voor de verkiezingen van het Europees Parlement. In Amsterdam was de opkomst met 45 procent aanzienlijk hoger dan tijdens de vorige Europese Verkiezingen in 2014. Toen kwam 35 procent van de Amsterdammers opdagen.

GroenLinks en PvdA bovenaan
De meeste stemmen van afgelopen donderdag zijn naar GroenLinks gegaan. In 2014 moest die partij het doen met 16,4 procent van de stemmen, dit jaar met 23 procent. Daarmee is GroenLinks samen met de PvdA het sterkst gegroeid in die vijf jaar tijd. De PvdA had vijf jaar geleden 14,4 procent van de stemmen, dit jaar 21 procent.

D66 stond vijf jaar geleden bovenaan met 25 procent van de Amsterdamse kiezers achter zich. Dit jaar blijven de sociaal-liberalen steken op 12 procent van het totaal. Europees nieuwkomer Forum voor Democratie, die vijf jaar geleden nog niet meedeed in Europa, kreeg 6 procent van de stemmen. Volt, een geheel nieuwe partij, was goed voor 5 procent van de stemmen uit de stad. Denk eindigde als laatste Europese nieuwkomer met 3 procent.

Bekijk hier de gehele voorlopige uitslag van hoe Amsterdam gestemd heeft op 23 mei: