Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Doorbraak in BOA-conflict: burgemeester wil dat handhavers pepperspray krijgen

28 mei 2019, 17.44 uur · Aangepast 28 mei 2019, 22.33 uur

Burgemeester Halsema wil dat BOA's in Amsterdam worden uitgerust met pepperspray. Zij doet daarvoor een aanvraag bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Een doorbraak in een langlopend conflict tussen de handhavers en de gemeente.

De BOA's wilden extra middelen zodat ze veiliger hun werk kunnen doen. Ze vroegen om wapenstokken, pepperspray en bodycams. Tot nu toe wilde Halsema alleen aan een bodycam, in andere middelen zag ze lange tijd niks. Ze vond dat het geweldsmonopolie bij de politie lag.

Nu doet ze toch een aanvraag voor pepperspray. Wel benadrukt de gemeente dat het om een verdedigingsmiddel gaat. 

Heel tevreden
Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond is blij met de stap die Halsema zet. 'Dit is een doorbraak. We zijn er heel tevreden over. De gemeente ziet nu dat er iets moet gebeuren.'

Lees ook: Voorlopig geen bekeuringen voor scooterbestuurders van stakende handhavers

Om handhavers uit te kunnen rusten met pepperspray, moeten wel de regels in Den Haag worden aangepast. Op dit moment kunnen BOA's alleen pepperspray krijgen in combinatie met een wapenstok. Voor Amsterdam is een wapenstok een stap te ver omdat het meer kans op letsel geeft. Halsema vraagt de minister dan ook te onderzoeken of de regels veranderd kunnen worden.

Betere uitrusting
BOA's in Amsterdam pleiten al langere tijd voor een betere uitrusting. Uit protest hebben ze meerdere dagen geen bonnen uitgeschreven. Sinds gisteren zijn deze acties voor onbepaalde tijd voortgezet. De acties worden in ieder geval opgeschort tot volgende week donderdag, heeft de Nederlandse BOA Bond besloten. Dan wordt met de leden besproken of de acties worden voortgezet of niet.