Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

GVB start vannacht met testritten van nieuwe 15G-tram

28 mei 2019, 20.13 uur · Aangepast 28 mei 2019, 21.01 uur

Er werd al een tijd getest op de werkplaats, maar vannacht zal de eerste testrit in de stad worden gemaakt door de gloednieuwe 15G-tram. GVB heeft nu nog maar één exemplaar van de nieuwe tram, maar als vanaf nu alles goed gaat komt eind juni de tweede 15G tram naar Nederland.

Wacht nog wel even met het opladen van je OV-Chipkaart want de eerste testritten zullen worden gedaan met een lege tram en buiten de dienstregeling om. CAF, de bouwer van de tram, en GVB hebben van de beheerder van het metro en tramnetwerk, de gemeente Amsterdam, toestemming gekregen om testritten uit te voeren op het tramnetwerk van de stad.

Lees ook: Gloednieuwe Amsterdamse tram per truck vertrokken uit Spanje

Testen
De tram zal op lage snelheid over trajecten rijden met smalle straten en bruggen om te kijken of er niks wordt geraakt en alles naar behoren blijft werken. Daarna wordt er op hogere snelheid getest en zullen er ook zandzakken in de tram worden geplaatst. Dit alles zal ongeveer een week of zes duren.

Lees ook: Nieuwe 15G-tram is aangekomen in Diemen

Klimaattest
In Duitsland staat een tweede 15G-tram, die ondergaat daar een klimaattest. Daar wordt de tram onder extreme weersomstandigheden getest. In totaal zijn er 63 van deze trams besteld. GVB verwacht dat rond de winter van 2019 de nieuwe trams in dienst zullen gaan.