Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Overzicht: de drie tumultueuze jaren van brandweercommandant Leen Schaap

29 mei 2019, 18.03 uur · Aangepast 29 mei 2019, 22.40 uur

Leen Schaap lag tijdens zijn drie jaar durende carrière bij de brandweer veelvuldig onder vuur.

Schaap kwam in 2016 over van de politie en kreeg van toenmalig burgemeester Van der Laan de lastige opdracht om als brandweercommandant te zorgen voor een cultuurverandering binnen het korps. Er zou sprake zijn van 'een wittenmannenbolwerk', waar racisme, seksisme en discriminatie veelvuldig voorkwamen.

Lees ook: 'Bij de brandweer is iedereen welkom, ook met een hoofddoek'

Duidelijke norm
'Dat betekent een duidelijke norm stellen', vertelde Schaap in het AT5-programma De Zwoele Stad. 'Dit kan wel en dit kan niet. Dat is belangrijk. Er is veel achterstallig onderhoud. Het is het weer gaan handhaven van je interne normen.'

Het harde leiderschap van Schaap, dat vooral gericht was op het sanctioneren, zorgde voor een vertrouwensbreuk tussen de korpsleiding en de uitrukdienst. Toch besloot het veiligheidsbestuur als blijk van waardering om vorig jaar april het contract van Schaap te verlengen tot 2022. 'Maar het feit dat hier geen slingers hangen, zegt ook al genoeg', vond Schaap.

Lees ook: Brandweercommandant Leen Schaap: 'Ik heb heel, heel veel stront over me heen gekregen'

Onder voorwaarden
Na de contractverlenging liepen de gemoederen steeds hoger op. Halsema, net geïnstalleerd als burgemeester, zag dat vorig jaar ook en besloot om voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm te vragen om onderzoek te doen naar de situatie binnen de brandweer. Het rapport gaf aanleiding om verder te gaan met Schaap, maar wel onder voorwaarden.

'Ik denk dat vertrouwen altijd te herstellen is', zei burgemeester Halsema toen. 'Het gaat hier om de brandweer. Die is zo belangrijk voor onze stad. Die moet gewoon goed functioneren. En ik zou als belangrijke boodschap willen afgeven, kom uit de loopgraven allemaal.'

Lees ook: Leen Schaap herkent zich niet in uitspraken over Halsema, PvdO wil spoeddebat

Impasse
Een halfjaar later blijkt van het bouwen aan vertrouwen weinig terecht te zijn gekomen en is er een impasse bereikt. De volhardende brandweerlieden blijven maar aandringen op het vertrek van Schaap. De laatdunkende uitlatingen van de brandweercommandant over de zorgen onder zijn personeel hebben hem onder andere de das omgedaan.

'Er zat een mannetje of honderd, waarvan veertig bejaarden die al dertig jaar weg zijn', zei hij bijvoorbeeld nadat een groep brandweermannen en oud-brandweermannen tijdens een vergadering in de Stopera was. Drie van hen uitten publiekelijk kritiek op de korpsleiding.

Lees ook: Stopera vol boze brandweermannen: 'Dit is een gestrand huwelijk'

Vandaag is dus besloten om het dienstverband van Schaap niet te verlengen. 'We denken dat nu een andere fase moet aanbreken waarin een sterke nadruk ligt op verbinding met de werkvloer', zegt burgemeester Halsema vandaag. 'We denken dat een nieuw gezicht daarin helpt.'

AT5

Schaap heeft volgens Halsema een sterke nadruk gelegd op het begrenzen van wangedrag. 'Dat heeft hij heel goed gedaan. Daarmee heeft hij een doorbraak geforceerd in de modernisering van het korps. Maar wij denken dat het nu tijd is dat er een sterkere verbinding wordt gelegd.'

Schaap blijft nog tot 1 oktober aan als brandweercommandant. Hij heeft nog steeds een contract bij de politie, Schaap was namelijk uitgeleend aan de brandweer. Of hij terugkeert in een politie-uniform is nog niet duidelijk.