Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente: 75.000 euro ontslagvergoeding was 'volgens de regels'

31 mei 2019, 17.16 uur · Aangepast 31 mei 2019, 18.01 uur

De gemeente zegt geen regels te hebben overtreden bij het ontslag van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils, die een ontslagvergoeding van 75.000 euro kreeg.

Wethouder Touria Meliani (Personeel en Organisatie) schrijft vandaag in een brief aan de gemeenteraad dat ze 'begrip heeft voor de ophef die hierover is ontstaan'. Maar de hoogte van het bedrag viel volgens haar wel binnen de vooraf bepaalde grenzen.

Lees ook: 'Topambtenaar kreeg 75.000 euro ontslagvergoeding'

Vijf jaar
Van Gils begon in 2012 als gemeentesecretaris, hij kreeg toen een vast contract en er werd afgesproken dat hij de functie vijf jaar lang zou vervullen. Vanwege de ziekte van burgemeester Eberhard van der Laan bleef hij nog een extra jaar gemeentesecretaris. 

'Gebruikelijk is dat voor topfunctionarissen voor wie de benoeming in de functie afloopt en er niet voor verlenging wordt gekozen een andere soortgelijke functie binnen Amsterdam wordt gezocht', schrijft Meliani. 'Het is immers zo dat hoewel de functie stopt het vaste dienstverband doorloopt. Voor een gemeentesecretaris is er op hetzelfde niveau echter geen vergelijkbare positie beschikbaar.'

Lees ook: Ambtenaren willen niet meer verder met gemeentesecretaris Van Gils

Eervol ontslag
Daarom besloot het vorige stadsbestuur op 20 maart 2018 om Van Gils per 1 januari 2019 eervol te ontslaan, dit zou met 'wederzijdse overeenstemming' zijn gedaan. 'Daarnaast is in deze situatie door het vorige college besloten om aan de voormalige gemeentesecretaris een ontslagvergoeding toe te kennen en zodoende zijn vaste aanstelling, waarbij geen uitzicht was op een permanente vervolgfunctie, te kunnen beëindigen. Op dergelijke afspraken kan niet worden teruggekomen', schrijft Meliani.

Wel stopte Van Gils al op 1 juli 2018 als gemeentesecretaris. Tot 1 januari 2019 werd hij ingezet op 'meerdere werkzaamheden in de sfeer van advies en bijstand' voor de gemeente Amsterdam. Dat zou hem twaalf uur per week hebben gekost, maar of dat echt zo is, is volgens Meliani niet controleerbaar 'omdat de gemeente Amsterdam niet beschikte over een registratiesysteem voor dergelijke gevallen.'

Lees ook: Topambtenaren gemeente verdienen nog steeds meer dan norm van 181.000 euro

Non-activiteit
Daarom is ook niet duidelijk of er in dat halfjaar sprake was van 'non-activiteit', wat betekent dat iemand salaris kreeg zonder werkzaamheden te hebben verricht. Mocht daar wel sprake van zijn geweest, dan zou de ontslagvergoeding lager zijn uitgevallen dan 75.000 euro.

'Het vertrek van de vorige gemeentesecretaris is volgens de regels verlopen', concludeert Meliani. 'Het besluit over het toekennen van een ontslagvergoeding ligt bij het vorige college. Het huidige college is van mening dat het verstrekken van ontslagvergoedingen in de toekomst waar mogelijk moet worden voorkomen.'