Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Wethouder wil (en kan) groei Schiphol niet tegenhouden

31 mei 2019, 17.29 uur

Wethouder Udo Kock kan en wil de eventuele uitbreiding van Schiphol niet tegenhouden. Ook niet via een gang naar de rechter. Dat schrijft hij in een brief als antwoord op raadsvragen van GroenLinks.

Raadslid Imane Nadif had aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om juridische stappen te zetten tegen het uitbreiden van de luchthaven. De gemeente heeft een aandeel van 20 procent in Schiphol. GroenLinks riep het stadsbestuur op tot 'activistisch aandeelhoudersschap'. 

Lees ook: GroenLinks wil rechtszaken gaan voeren om groei Schiphol te stoppen

Beslissing bij minister
De wethouder wijst GroenLinks erop dat een beslissing voor eventuele groei bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat ligt en dat de Tweede Kamer ermee akkoord gaat. De goedkeuring van de aandeelhouders is hier niet voor nodig. 

Lees ook: Minister van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam

Rechtsgang 'zeer onwenselijk'
Wethouder Kock heeft direct na de raadsvragen van Nadif al aangegeven het 'zeer onwenselijk' te vinden om juridische stappen te ondernemen tegen Schiphol. Een gang naar de rechter zou de positie die de stad heeft als aandeelhouder in de weg zitten. 'Het past een aandeelhouder ook niet de eigen onderneming voor de rechter te dagen voor een besluit waarin zij niet beslissingsbevoegd is', schrijft de wethouder.

Lees ook: 'Amsterdam kan succesvol dwarsliggen als Schiphol toch wil groeien'

Verduurzaming Schiphol
Besluiten die wel bij de aandeelhouders worden voorgelegd kunnen niet worden geblokkeerd door de gemeente, omdat ze geen meerderheid van de aandelen bezitten. Wel kan de gemeente aandringen op verduurzaming en dat gebeurt dan ook, schrijft wethouder Kock. 'Voor Amsterdam is verduurzaming immers een voorwaarde voor eventuele groei na 2023', aldus Kock. Het aandeelhouderschap van de gemeente heeft vorig jaar mede voor tarieven voor verduurzaming gezorgd.