Start van hoofdcontent

Stad

nl

De stad als bouwplaats van de toekomst: juni is 'woonmaand' bij AT5

31 mei 2019, 18.04 uur · Aangepast 1 juni 2019, 10.22 uur

In de maand juni staat AT5 stil bij de beweging van de stad. Er wordt veel gebouwd om de oververhitte woningmarkt wat af te koelen, en dat doet wat met Amsterdam. We worden groter, internationaler en we krijgen nieuwe buren. De hele maand besteedt AT5 aandacht aan de stedelijke veranderingen, vernieuwingen en alle gevolgen van dien.

Naast alle nieuwsverhalen en reportages, kun je de komende maand ook extra content verwachten. Hieronder een kort overzicht van wat er deze themamaand voorbij zal komen.

Reportagereeks: Amsterdam in 2025
Tot 2025 worden er 52.500 woningen gebouwd, moet de stad schoner er autoluwer worden, verdwijnen er 7000-10.000 parkeerplaatsen, verrijzen er eilanden die nu nog onder water liggen en wordt de stad steeds meer de metropool. Hoe ziet Amsterdam er straks uit? Wat verandert er in ons straatbeeld? Die vraag staat centraal in de AT5-reportagereeks 'Amsterdam in 2025'. Die reportages kun je in de tweede helft van juni op je beeldscherm verwachten.

De Nieuwbouwprijs
Deze maand wordt de Nieuwbouwprijs voor de twaalfde keer uitgereikt: de prijs voor het beste, mooiste of leukste nieuwbouwproject van de stad. De winnaar wordt bepaald door de Amsterdammer zelf en dat is belangrijk, want op die manier kan er bij toekomstige projecten rekening worden gehouden met wat Amsterdammers willen. Nog niet gestemd? Dat kan nog, tot 13 juni, door hier te klikken. De uitreiking is op zaterdag 15 juni en die is uiteraard te volgen op AT5.

Dag van de Bouw
Op 15 juni is er naast de uitreiking van de Nieuwbouwprijs ook de Dag van de Bouw. Op die dag zijn er in het hele land bouwplaatsen te bezoeken. Geïnteresseerden hoeven dan dus niet meer door de hekken te gluren, maar kunnen gewoon over de bouwplaats rondlopen en vragen stellen. In Amsterdam doen er elf bouwprojecten mee, waaronder het vertraagde Zuidasdok en het grootste hotel van de Benelux. Het AT5-programma De Straten van Amsterdam neemt voor die tijd vast een kijkje op een van de bouwplaatsen. 

Bouw Woon Leef
Bouw Woon Leef onderzoekt of er nog plaats is voor gezinnen in de stad. Gezinnen brengen levendigheid, maar een goede gezinswoning in Amsterdam is tegenwoordig niet snel gevonden.
Op verschillende plekken in de stad worden gezinswoningen bijgebouwd, maar hoe lang nog?

We Make The City 
In de week van 17 juni vindt in de hele metropoolregio het 'We Make The City' festival plaats. Centraal staan stedelijke vraagstukken zoals mobiliteit, de energietransitie en gentrificatie. Hoe houden we de stad toegankelijk en leefbaar voor iedereen? En wat willen we er van maken? De veranderingen in de stad kunnen ook tot tweedeling leiden. Wie er naast je woont, kan snel veranderen. In het kader van het festival gaat De Straten van Amsterdam naar de K-buurt, waar gentrificatie aan de orde van de dag is. Op 18 juni zenden we daarnaast Het Grote Zuidoost Gentrificatie Debat uit. Kijken dus.

Nieuws: wat vind jij?
Allemaal leuk en aardig, maar themamaand of niet, wij maken nog altijd nieuws voor de Amsterdammer. Daarvoor zijn we op zoek naar woonverhalen van Amsterdammers. Hoe woon jij en wat valt je op? Wat gebeurt of verandert er in jouw buurt, waar wij aandacht aan zouden moeten besteden? Tip ons, dan zoeken wij het uit. 

Tip ons!
Heb jij tips? Stuur ons jouw (woon)nieuws op 0651190938 of mail naar [email protected].
AT5 / Luuk Koenen