Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Brandweerlieden roepen vrouwen na, brandweer reageert 'geschokt'

3 juni 2019, 14.52 uur · Aangepast 3 juni 2019, 15.52 uur · Foto: Google Streetview

De brandweer zegt 'geschokt' te zijn nadat een twitteraar had gezien dat vrouwen en ook mannen op straat worden nageroepen en gejoeld door brandweerlieden. Zo werden vrouwen nageroepen en naar een man met roze haar werd 'joehoe' geroepen en gezwaaid.

'Het is mooi weer en bij de Brandweer Amsterdam Kazerne Nico is het balkon als een apenrots', schrijft Pieter op Twitter. 'Vrouwen op fietsen worden nageroepen en naar Dirk met roze haar riepen ze Joe-hoee en zwaaien met een gebroken polsje', zag Pieter. 

'Niet de eerste keer'
Daarna zegt hij dat het niet de eerste keer zou zijn dat brandweerlieden van de kazerne in het centrum 'homofoob gedrag vertonen'. Pieter zou ook een keer zijn nageroepen door brandweermannen toen hij met zijn vriend op het balkon zat. 'Ik wil zo niet bejegend worden door de brandweer'. 

Lees ook: Na lang geruzie eindelijk doorbraak voor vernieuwing brandweer

Het Twitter-account van de Brandweer Amsterdam-Amstelland reageert vandaag op de aantijgingen: 'Wij zijn geschokt en vinden het zeer vervelend dit te vernemen. Dit is niet zoals uw brandweer hoort te zijn. Dit is niet de brandweer die wij willen zijn.'

Een woordvoerder laat aan AT5 weten dat er gesprekken zijn geweest met degene die is nageroepen. Ook op de kazerne zelf zijn gesprekken geweest. Er wordt op dit moment nog uitgezocht door de branweerorganisatie wat er precies is gebeurd en door wie. 'Als blijkt dat zich zaken hebben voorgedaan die niet door de beugel kunnen, zal dit zeker gevolgen hebben.'

Machocultuur bij brandweer
In 2016 werd er door toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan werk gemaakt om de machocultuur binnen het korps aan te pakken. Dit ging op z'n zachtst gezegd niet heel soepel. Brandweercommandant Leen Schaap werd aangesteld om schoon schip te maken. 

Lees ook: Overzicht: de drie tumultueuze jaren van brandweercommandant Leen Schaap

Schaap en het korps stonden al snel op gespannen voet. In de media laat de brandweercommandant zich met enige regelmaat laatdunkend uit over brandweerlieden en vanuit het korps krijgt Schaap zelfs bedreigingen. Hij werd onlangs door burgemeester Femke Halsema op straat gezet vanwege een onherstelbare vertrouwensbreuk.