Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zuidoost krijgt, na bijna drie jaar werk, een eigen multicultureel hospice

4 juni 2019, 07.00 uur · Aangepast 4 juni 2019, 08.12 uur

Het heeft lang geduurd, maar op 8 juli opent het eerste hospice in Zuidoost haar deuren. Verpleegkundigen Darian Julia en Wendy Venetiaan, die allebei in de thuiszorg werken, zagen vaak schrijnende situaties van eenzame ouderen die enorm gebaat zouden zijn bij een liefdevolle verzorging in hun laatste levensmaanden.

In het voormalige buurthuis en kinderdagverblijf aan de Kelbergen in Zuidoost wordt nog hard gewerkt om alles gereed te krijgen voor de opening over vijf weken. Darian en Wendy, zagen in hun werk soms patiënten onder schrijnende omstandigheden hun laatste dagen doorbrengen. Dat deed hen besluiten om een hospice op te richten.

'Je komt heel veel thuissituaties tegen waarbij je versteld staat hoe mensen wonen', vertelt Wendy. 'Terminale zieken hebben soms helemaal geen familie die voor hen kan zorgen, of ze wonen buiten Amsterdam. Dan is een hospice wel erg noodzakelijk.'

'Bijna thuis-huis'
In het hospice kunnen straks zes patiënten terecht. Er is ook een familiekamer, een gemeenschappelijke woonkamer en een grote tuin. Ze noemen het een multicultureel 'bijna thuis-huis'. 'Sommige mensen bidden op een bepaalde manier in hun laatste levensfase, of ze hebben hun kleine rituelen die ze in besloten kring willen doen. En daarvoor is Hospice Amsterdam Zuidoost er, om de mensen de mogelijkheid te geven om dat op hun kamer te doen.' 

Het benodigde geld voor de verbouwing en inrichting wisten Darian en Wendy bij elkaar te krijgen via donaties van fondsen, bedrijven en particulieren. De zorgverzekeraar vergoedt namelijk alleen de zorg van verpleegkundigen en artsen. De rest draait op vrijwilligers. En daar zijn er nog veel van nodig. Ook wordt er nog druk naar geld gezocht om alle kamers gereed te maken. Het hospice begint daarom eerst met drie patiënten.