Stad

Feyenoord wil toch geen uitsupporters bij Klassieker, Ajax is teleurgesteld

4 juni 2019, 13.35 uur · Aangepast 4 juni 2019, 14.38 uur · Foto: AT5

Whatsapp

Feyenoord trekt zich terug in de gesprekken over het weer toelaten van uitsupporters bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Daardoor zal de Klassieker ook volgend jaar zonder uitpubliek worden gespeeld. Ajax reageert teleurgesteld.

Dit jaar zijn er verschillende ongeregeldheden geweest bij jeugdwedstrijden tussen beide clubs. Zo moest een wedstrijd worden gestaakt. En bij een duel een week eerder moest de politie ingrijpen. 'Feyenoord acht het toelaten en meenemen van uitsporters onverantwoord en maatschappelijk onacceptabel', laat de Rotterdamse club weten. 

Plan
Feyenoord, Ajax, supportersverenigingen, burgemeesters en gemeenten hebben de afgelopen jaren en met name de laatste maanden gewerkt aan een plan hoe onder normale omstandigheden en voorwaarden weer uitsupporters aanwezig zouden kunnen zijn bij de Klassieker. Sinds 2009 is er geen uitpubliek meer aanwezig.

Lees ook: Mogelijk volgend seizoen weer uitsupporters bij Klassieker

Doel was om met ingang van komend seizoen weer te beginnen met het toelaten van supporters van de uit spelende club. Belangrijkste uitgangspunt was dat het weer toelaten van uitsupporters wel zou moeten kunnen zonder grote kans op excessen, laat Feyenoord weten.

Mis
Maar de afgelopen weken ging het meerdere keren mis. Zo werd zaterdag 25 mei de kampioenswedstrijd Ajax Onder 19 tegen Feyenoord Onder 19 gestaakt, nadat familieleden van Feyenoord-spelers werden belaagd.

Lees ook: Steward Swift zag wedstrijd bijna escaleren door Feyenoordhooligans: 'Heel beangstigend'

Een week eerder overvielen hooligans van Feyenoord de wedstrijd tussen Swift en de amateurtak van Feyenoord. De hooligans riepen antisemitische spreekkoren en ook de ruiten van de Feyenoordbus werden ingegooid. De politie liet destijds al weten dat het incident de gesprekken over het toelaten van uitsporters bemoeilijkt. 

Ajax reageert teleurgesteld. 'Het is zonde van het vele werk dat erin is gestoken. Maar om uitfans toe te laten heb je de bereidheid nodig van beide clubs. Daar is nu geen sprake van.'

Whatsapp