Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax haalt voor ingaan gentlemen's agreement talent bij 'boos' Feyenoord weg

4 juni 2019, 19.25 uur · Aangepast 4 juni 2019, 23.08 uur · Foto: Gijsbert

Ajax heeft drie nieuwe jeugdspelers gecontracteerd. Ar'jany Martha , Tunahan Tasci en Steven van der Sloot komen over van respectievelijk Sparta, NEC Nijmegen/TOP Oss en Feyenoord. Die laatste club reageert verbolgen.

Vanaf volgend jaar geldt er een nieuwe regel voor de grote jeugdopleidingen van Nederland. Ajax, PSV, FC Utrecht, AZ, Vitesse en Feyenoord nemen in principe geen jeugdspelers van elkaar over, anders betaalt de kopende club een dubbele opleidingsvergoeding. Ajax lijkt vlak voordat deze maatregel ingaat nog wat talent bij andere clubs weg te willen kapen.

Lees ook: Eredivisie jaar eerder op de schop: zo verandert de competitie

Feyenoord geeft tegenover De Telegraaf aan niet blij te zijn met het handelen van Ajax. Toen de clubleiding van de Rotterdammers directeur Marc Overmars confronteerde, gaf die droogjes aan 'op dit moment geen rekening te houden' met het zogenoemde 'gentlemen's agreement'. Eerder dit jaar was AZ al verontwaardigd over scouts van Ajax, die tientallen talenten van AZ zouden hebben benaderd voor een overstap. 

Met de komst van de zestienjarige Van der Sloot profiteert Ajax mogelijk van de onrust in de jeugdopleiding van Feyenoord. Het NRC publiceerde eind mei een onderzoeksverhaal waaruit bleek dat de sfeer in de jeugdopleiding 'ziek' en 'onveilig' wordt genoemd. Veel talentvolle jeugdspelers zouden op zoek zijn naar een andere club.

Samenwerking met Sparta
Verdediger Van der Sloot is niet de enige versterking voor de Toekomst. Tunahan Tasci (17) en Ar'jany Martha(15) tekenen ook voor Ajax. Laatstgenoemde is de eerste speler van Sparta die overkomt sinds Ajax en Sparta in oktober vorig jaar een samenwerkingsverband afsloten.

Die samenwerking moet het juist kunnen vergemakkelijken dat Ajax en Sparta jeugdspelers van elkaar overnemen.