Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Volgend jaar rookverbod in alle voetbalstadions en later ook bij alle amateurclubs

5 juni 2019, 13.06 uur

In navolging van Ajax, Vitesse en Almere City mag vanaf het seizoen 2020-2021 nergens meer gerookt worden in Nederlandse voetbalstadions waar eredivisie,- of eerste divisiewedstrijden worden gespeeld. Dat heeft de KNVB besloten.

Voor alle 3000 amateurverenigingen in het land geldt het rookverbod vanaf 2025; dan mag er binnen én buiten de kantine niet meer gerookt worden. De KNVB meldt op de website dat de maatregelen zijn genomen in samenwerking met de twee profcompetities, alle clubs en Alliantie Nederland Rookvrij. Komend seizoen zullen de stadions nog niet rookvrij zijn, maar wordt er wel begonnen met een ontmoedigingsbeleid.

Lees ook: Supporters negeren rookverbod Arena

De Toekomst
Ook op sportpark De Toekomst, waar Jong Ajax z'n thuiswedstrijden speelt in de Keuken Kampioen Divisie geldt al sinds vorig jaar een rookverbod. In de Johan Cruijff Arena mag er sinds 1 juli 2008 niet meer gerookt worden, ondanks dat kost het de stewards vaak veel moeite het verbod te handhaven. Supporters roken er vaak aan de lopende band. Vorig jaar kreeg Ajax hiervoor een boete van 2400 euro.

Lees ook: Rookverbod niet gehandhaafd: Johan Cruijff Arena terecht beboet

Ook bij wedstrijden van Oranje mag niet worden gerookt. PSV voert komend seizoen een rookverbod in.