Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kleiner, compacter, flexibeler: wat is de Amsterdamse gezinswoning van de toekomst?

6 juni 2019, 12.09 uur · Aangepast 8 juni 2019, 13.27 uur

Voor gezinnen is het niet makkelijk een geschikte woning te vinden in Amsterdam. Ontwikkelaars, architecten en ook de gemeente proberen de woningvoorraad van de Amsterdamse gezinswoningen te verbeteren.

Woningmarkt analist Josje Hoekveld deed onderzoek naar de woonwensen van gezinnen met een middeninkomen. Volgens haar staan ontwikkelaars van woningbouw voor gezinnen voor een grote uitdaging door steigende grond- en bouwkosten.

Toch ziet Hoekveld mogelijkheden: 'Je kan als ontwikkelaar op zoek gaan naar een soort optimalisatie. Naar woningen die misschien wel wat kleiner zijn en daardoor wel wat betaalbaarder, maar toch heel geschikt voor een gezin.'

De ideale indeling
Architect Jeroen Atteveld ontwierp het Kolenkithuis in de Kolenkitbuurt. Dit nieuwbouwcomplex bestaat uit gezinsappartementen met een variatie aan indelingen.

Om de gezinnen het ultieme wooncomfort te bieden, ook op een klein woonoppervlakte, is de architect op zoek gegaan naar de ideale indeling voor een gezinsappartement. Voor zijn onderzoek bezocht hij meerdere gezinnen die klein wonen. 

‘Moeilijker rond te rekenen’
De omgeving van het appartementencomplex het Kolenkithuis is mee ontworpen met oog voor de behoeftes van gezinnen. Zo kunnen de kleine kinderen dicht bij huis spelen terwijl de ouders een oogje in het zeil kunnen houden en is er voor de grotere kinderen ook een plek ontworpen waar ze zelfstandig kunnen spelen. Peter Visser van de woningcorporatie van het Kolenkithuis legt uit waarom hij in deze tijden niet meer zo’n appartementencomplex zou kunnen realiseren. 

Bij Overhoeks in Amsterdam Noord ontwikkelde de pensioenbelegger Michiel de Bruijne een appartementencomplex voor gezinnen. Ook hij vraagt zich af of het vandaag de dag nog wel mogelijk is om dezelfde soort gezinsappartementen te bouwen.

Verkamering bij gezinswoningen
Wethouder Laurens Ivens kondigde 29 mei plannen aan om de Huisvestingsverordening te wijzigen. De plannen bevatten onder andere voorrangsregels die gezinnen met een middeninkomen moeten helpen om sneller een geschikte woning te kunnen krijgen.

Om de woningvoorraad van gezinswoningen te beschermen stelt de gemeente Amsterdam maatregelen voor om de verkamering van gezinswoningen tegen gaan.

Lees ook: Ivens presenteert woningmarktregels om de gekte van de markt te beteugelen

Meer Bouw Woon Leef?
Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van gezinswoningen in de stad Amsterdam. Zie hier de gehele aflevering over gezinswoningen.