Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder wil opnieuw kijken naar ontslagvergoedingen topambtenaren: 'Ik vind het heel veel'

5 juni 2019, 16.32 uur

Wethouder Touria Meliani (Personeel en Organisatie) vindt de ontslagvergoeding van 75.000 euro die oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils meekreeg 'heel erg veel'. Dit liet ze vandaag tijdens de raadscommissie op de Stopera weten. Wel benadrukte ze dat de ontslagvergoeding binnen de geldende regels valt.

Van Gils begon in 2012 als gemeentesecretaris, hij kreeg toen een vast contract en er werd afgesproken dat hij de functie vijf jaar lang zou vervullen. Vanwege de ziekte van burgemeester Eberhard van der Laan en de vorming van een nieuw college bleef hij nog een extra jaar gemeentesecretaris als een overgangsperiode.

Lees ook: 'Topambtenaar kreeg 75.000 euro ontslagvergoeding'

Uren niet geregistreerd
Voor deze overgangsperiode is gekozen om een vertrekregeling af te spreken. Onder deze regeling bleef Van Gils zijn baan nog uitvoeren, ondanks dat de functie al was afgelopen. 'Het zou veel meer gaan kosten als hij aan zou blijven als gemeentesecretaris', verklaarde wethouder Meliani. Maar de hoogte van het bedrag is de wethouder ook een doorn in het oog. 'Ik vind het heel erg veel. Voor de toekomst wil ik dat hier opnieuw naar gekeken wordt.'

Tot 1 januari 2019 deed Van Gils ook verschillende 'werkzaamheden in de sfeer van advies en bijstand'. Dat zou de topambtenaar twaalf uur per week hebben gekost. Maar die uren staan nergens geregistreerd, omdat er voor deze uitzonderlijke situatie geen registratiesysteem is. 

Lees ook: Gemeente: 75.000 euro ontslagvergoeding was 'volgens de regels'

'Niet-registreren onacceptabel'
Dat is volgens onder meer Claire Martens (VVD), Annabel Nanninga (FvD), Nicole Temmink (SP) en Diederik Boomsma (CDA) onbegrijpelijk. 'Waarom was er geen systeem voor het registreren van de uren? En waarom wordt dat nu pas ingevoerd?', vroeg Boomsma zich af. 

Wethouder Meliani gaf aan dat het niet-registreren 'onacceptabel' is. 'Ik denk dat het had moeten gebeuren, dat had ook op papier gekund. Maar het is niet gebeurd. Ik ga u niet tegenspreken, die twaalf uur had geregistreerd moeten worden.' Ook zei de wethouder dat er inmiddels wordt gewerkt aan een regiestratiesysteem. 

Lees ook: Topambtenaren gemeente verdienen nog steeds meer dan norm van 181.000 euro

Nieuwe brief
Op aanvullende vragen van onder andere FvD belooft de wethouder voor volgende week woensdag met een nieuwe brief te komen. Zo wilde FvD onder meer weten of er meer topambtenaren op inhuurbasis werken van wie ook de uren niet worden geregistreerd.