Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe toren op Zuidas belooft groene 'vallei' in betonnen jungle

5 juni 2019, 20.00 uur · Aangepast 7 juni 2019, 09.13 uur · Foto: EDGE Technologies/OVG Real Estate

Denk je eens in: enorme rotsformaties, brede rivieren stromend door groene dalen, hoge bergpieken, terrassen met rijstvelden. Waar associeer je dit mee? Waarschijnlijk niet met de Zuidas. Deze projectontwikkelaar denkt daar anders over en laat de fantasie de vrije loop.

In een gelikte video die gisteren verscheen wordt het project van projectontwikkelaar EDGE Technologies gepresenteerd als soort natuurdocumentaire. Een David Attenborough-achtige stem neemt ons mee langs adembenemende landschappen vol groen en woeste natuur. Waar dan ook de nog te bouwen toren 'Valley' tussenstaat. 

Lees ook: Groene gevels op de Zuidas tegen hittestress

Gigantisch bouwwerk
'Het stroomt en kronkelt', beschrijft de stem een natuurlijke vallei. 'Beschermd van de schrilheid van het weer, maar open voor de schoonheid van de buitenwereld.' Op de beelden bevinden we ons inmiddels in een kantoortuin met hier en daar een kamerplant. Langzaam wordt het duidelijk dat dit gigantische bouwwerk, dat een beetje aandoet als een ingestorte kantoortoren, midden op de Zuidas komt te staan. 

Aandacht voor groen
In het futuristische ontwerp, 'Valley' genaamd, zijn trapsgewijs een soort terrassen ingebouwd als buitenruimtes op de verschillende verdiepingen. Door het hele gebouw heen, binnen en buiten is er veel groen aangeplant, waardoor het lijkt alsof de jungle dwars door de toren heen groeit.

Oplevering 2021
Uiteraard is het gebouw volledig energieneutraal. Sterker, volgens de plannen, brengt 'Valley' over een heel jaar zelfs meer energie op dan er wordt verbruikt. Het wordt niet alleen een kantoortoren. Er kan ook in gewoond, gewinkeld en gegeten worden. Als je wilt wonen in één van de 196 appartementen, moet je nog wel even geduld hebben. 'Valley' wordt in 2021 opgeleverd.