Politiek

Stadsbestuur veroordeelt uitspraken Cheider-bestuurder over ongedocumenteerden

5 juni 2019, 21.03 uur · Aangepast 5 juni 2019, 22.44 uur · Foto: AT5

Whatsapp

Het college vindt de uitspraken van Herman Loonstein over de opvang van ongedocumenteerden in Buitenveldert 'onacceptabel'. De bestuurder van de Joodse basisschool Cheider in die wijk vreest dat de mensen in een nieuwe opvang antisemitisch zouden zijn.

Loonstein deed de desbetreffende uitspraken in een reportage van AT5, over de komst van een opvang voor ongedocumenteerde asielzoekers in Buitenveldert. 'Veel mensen uit gebieden als Iran, Irak of Soedan zijn in het verleden in staat geweest om zich met geweld te gedragen naar joodse personen en gebouwen', zei hij toen. 'Een pyromaan moet je niet in een luciferfabriek laten werken.'

Lees ook: Reportage: Verdeeldheid in Buitenveldert om opvang ongedocumenteerden

De opvattingen van Loonstein schoten bij de PvdA in het verkeerde keelgat. Fractievoorzitter Sofyan Mbarki wilde dat het college aangifte van discriminatie ging doen. 

Lees ook: PvdA wil aangifte tegen schoolbestuurder Cheider vanwege 'discriminerende uitspraken'

Zo ver wil het college niet gaan, onder meer omdat er nog een onderzoek van de inspectie loopt naar de school. Wel vindt het college dat Loonstein ingaat tegen artikel 8 van de Wet op primair onderwijs. Deze wet houdt in dat het onderwijs onder meer gericht is op het bevorderen van actief burgerschap en integratie. 

Hoewel het college snapt dat er zorgen zijn over antisemitisch geweld, is 'de koppeling van deze zorgen aan de afkomst van stadsgenoten (...) onacceptabel'.

Whatsapp