Start van hoofdcontent

112

nl

Schade en overlast door storm en onweer: brandweer rukt 150 keer uit en 5 gewonden

6 juni 2019, 08.30 uur

Aan het begin van de nacht hebben harde wind en zware onweersbuien op verschillende plekken in de stad voor schade en overlast gezorgd.

In de Gouden Bocht van de Herengracht waaiden diverse bomen om. Zo is te zien in een video op Twitter van advocaat Oscar Hammerstein. 


Ook langs onder meer de Raamgracht, in het Vondelpark, langs de Amstel en in de Watergraafsmeer waaiden bomen om. Dit laten verschillende Amsterdammers weten aan AT5. Langs de Sumatrakade waaide een dak(deel) op straat.

Meldkamer 'ontzettend druk'
Veel Amsterdammers bellen de hulpdiensten in verband met overlast of stormschade. 'De meldkamer is ontzettend druk vanwege de vele meldingen. Bel alleen bij gevaar of nood 112', waarschuwt de brandweer. 

Code oranje
Het KNMI kondigde gisteravond laat, opnieuw, voor nagenoeg het hele land code oranje af. Zware onweersbuien met lokaal windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur zorgden in het hele land voor mogelijke overlast. 

Op Schiphol ligt het werk van het grondpersoneel stil door het slechte weer, meldt de NOS. Acht toestellen van Transavia weken vanwege het slechte weer uit België, Duitsland en Rotterdam.

UPDATE 06.30 uur:
De brandweer rukte vannacht ongeveer 150 keer uit voor stormschade of wateroverlast. Dit ging om meldingen van omgewaaide bomen, loszittende gebouwdelen en lekkages. In totaal zijn er vijf personen overgebracht naar het ziekenhuis. Zij raakten allen lichtgewond. 

Bussen rijden om
Op een aantal plekken heeft het openbaar vervoer nog last van de storm. Onder andere bus 18, 21 en 22 moeten omrijden doordat de route is versperd bij de Droogbak. Door de schade op de Sumatrakade rijdt bus 48 ook een andere route.