Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geen zicht op vervolgstappen na meldingen van incidenten met statushouders

7 juni 2019, 09.00 uur · Foto: Startblok Riekerhaven. Foto: Google Streetview

De gemeente weet niet precies in hoeveel van de 25 gemelde incidenten waarbij statushouders zijn betrokken en waarvan aangifte is gedaan, er strafrechtelijke vervolgstappen zijn genomen of mensen zijn veroordeeld. Dat schrijven burgemeester Femke Halsema en wethouder Vluchtelingen Rutger Groot Wassink in een brief aan de raad.

De gemeente kondigde eerder extra maatregelen aan nadat bekend werd dat in een jaar tijd er dertig incidenten zijn geweest op plekken waar studenten en statushouders samenwonen.

De veiligheidsincidenten waarbij statushouders betrokken zijn, worden niet apart door de politie geregistreerd. 'Statushouders zijn Amsterdammers. Dat betekent dat veiligheidsincidenten met statushouders onderdeel zijn van de reguliere registratie en monitors', aldus Halsema en Groot Wassink in de brief.

Niet in beeld
Doordat er niet apart wordt geregistreerd, weet de gemeente van veel van deze gevallen niet of er aangifte is gedaan en of er een strafrechtelijke procedure loopt. Het gaat onder andere om elf meldingen van geweld, zeven meldingen van insluiping en twee meldingen van verkrachting.

'Incidenten en meldingen van overlast op de tijdelijke nieuwbouwprojecten die bij het college bekend zijn, komen aan het licht door de nauwe samenwerking die is opgezet tussen de gemeente en ketenpartners. Via de connmunitybuilders, corporaties, beheerders en vrijwilligers die actief zijn op de tijdelijke nieuwbouwprojecten komen met enige regelmaat signalen naar voren.'

Struisvogelpolitiek
Marianne Poot van de VVD-fractie spreekt in De Telegraaf van struisvogelpolitiek.  'De meldingen van verkrachtingen en geweld zijn zeer heftig. Alleen al daarom moet een verantwoordelijke overheid precies willen weten wat er aan de hand is.'

Op diverse plekken in de stad lopen projecten waarbij statushouders met studenten samenwonen