Politiek

Onderzoek gemeente: fietsers ergeren zich het meest aan slecht wegdek

7 juni 2019, 12.05 uur · Aangepast 7 juni 2019, 12.36 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Whatsapp

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de fietservaringen van 700 Amsterdammers. Daarmee probeert ze de beleving van mensen op hun stalen ros te verbeteren.

Deelnemende fietsers kregen een knop op hun fiets gemonteerd, waarop ze konden drukken als ze tijdens het rijden een vervelende of juist leuke situatie tegenkwamen. Ze konden die ervaring vervolgens indelen in verschillende categorieën. Uiteindelijk liep het aantal meldingen hoog op: er werd 31.000 keer op de knop gedrukt. 

Slecht wegdek
Slecht wegdek blijkt de grootste veroorzaker van ergernis, 
vooral op de fietspaden bij het Sarphatipark en de eerste Oosterparkstraat. Daarnaast stoorden de deelnemers zich veel aan te lange wachttijden bij verkeerslichten en hinderende medeweggebruikers.

'Prettig doorfietsen'
Ook tevredenheid werd gemeld. Met name de Sarphatistraat en de Weteringschans werden geroemd om de ruimte en egaliteit van de fietspaden. Ook gaven onderzoeksdeelnemers het door als zij de lucht schoon vonden, langs een sfeervolle plek reden of een leuke ontmoeting hadden. Vooral bij het Vondelpark en het Rembrandtpark kwamen daar positieve berichten over binnen.

De gemeente laat weten de kritiek uit het onderzoek serieus te nemen. Ze wil het slechte wegdek gaan aanpakken en zich inzetten om de stoplichten voor fietsers langer op groen te laten.

Whatsapp