Start van hoofdcontent

112

NL
V

Rechter maakt ook einde aan motorclub No Surrender

7 juni 2019, 11.49 uur · Aangepast 7 juni 2019, 11.59 uur

De rechtbank in Assen heeft vandaag besloten om No Surrender te verbieden. Hiermee is het na Satudarah, Bandidos en Hells Angels de volgende motorclub die in Nederland niet meer mag bestaan.

De rechter heeft dit besluit genomen omdat de gedragingen van No Surrender in strijd zijn met de openbare orde. Volgens de rechter heeft het Openbaar Ministerie (OM) met onderzoeken, getuigenverklaringen en getapte gesprekken genoeg kunnen bewijzen dat hier sprake van is. 

Lees ook: Rechter verbiedt motorclub Hells Angels

Er is volgens de rechter bij de club sprake van intimidatie, openlijke geweldpleging en afpersing. Daarnaast heerst er een cultuur van wetteloosheid en worden politie en justitie door de club stelselmatig buiten de deur gehouden.

Wél een vereniging
Volgens No Surrender is de motorclub geen vereniging, maar opereren alle chapters zelfstandig. De rechter gaat hier echter niet in mee en stelt dat No Surrender als eenheid naar buiten treedt, een landelijk bestuur heeft en een strikte hiërarchie kent. Daardoor is het voor de rechter wel degelijk een vereniging.