Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Controles op snorfietsers vanaf maandag opgevoerd

7 juni 2019, 15.13 uur · Aangepast 7 juni 2019, 17.20 uur

Handhavers hebben sinds maandag 219 boetes uitgeschreven voor snorscooters die, ondanks de nieuwe maatregel, niet naar de rijbaan uitweken. Maar dat worden er vanaf volgende week mogelijk fors meer. Er worden meer dan vijf keer zoveel handhavers ingezet.

Een ruime meerderheid van de gecontroleerden hield zich aan de regels. Goed nieuws voor de verkeersveiligheid, vindt de gemeente. Maar nog steeds rijdt één op de vijf scooteraars niet op de juiste plek of zonder helm. Om dit te verbeteren zal er vanaf maandag nog intensiever gecontroleerd worden.

Het aantal BOA's dat zich met de controles bezighoudt wordt uitgebreid van 12 naar 77. Bovendien zullen andere handhavers strenger optreden tegen snorfietsers die een overtreding begaan. Ook de politie zal zich op het handhaven van de maatregel toeleggen. Er wordt onderzocht of camerabeelden in de toekomst bij het handhaven gebruikt kunnen worden. 

Wenperiode
De BOA's begonnen op 3 juni met het handhaven van de nieuwe maatregels, na een wenperiode van bijna twee maanden. In ruim vier dagen gingen er in totaal 219 snorscooters op de bon voor het negeren van de nieuwe maatregelen negeerden. Nog eens 53 boetes werden uitgeschreven voor gerelateerde overtredingen. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld rijden op het voetpad en het dragen van een niet-afdoende helm.

Onderzoek
De gemeente zegt onderzoek te doen naar de langetermijn-effecten van de maatregel. De resultaten daarvan zullen in 2020 pas bekend worden gemaakt.