Start van hoofdcontent

Politiek

nl

3,5 miljoen euro voor antiterreurmaatregelen op grote stations

11 juni 2019, 08.20 uur · Aangepast 11 juni 2019, 08.45 uur

Het kabinet gaat 3,5 miljoen euro extra investeren in antiterreurmaatregelen op zes grote treinstations in Nederland. Dat meldt de Telegraaf. Hoewel nog onduidelijk is om welke stations het precies gaat, lijkt Amsterdam Centraal een voor de hand liggende keuze, omdat Jawed S. daar vorig jaar een aanslag pleegde.

Het geld moet er volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven voor zorgen dat er maatregelen worden getroffen 'die passen bij het actuele dreigingsniveau', meldt de Telegraaf. Volgens haar zal 'de uitvoering van de fysieke maatregelen dit jaar starten en zoveel mogelijk worden gecombineerd met lopende projecten'.

Geen concrete aanleiding
Anders dan de investerining wellicht doet vermoeden, is er volgens de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) géén sprake van een concrete dreiging of aanleiding voor de investering. Hij bevestigt dat de investering dient om de 'beveiliging in lijn te houden met de dreiging', iets wat hij logisch acht.

Dat dreigingsniveau staat in Nederland momenteel op 4 van de 5; volgens de NCTV zijn er nog steeds mensen bezig met het beramen van aanslagen in ons land. 

Centraal station
Vorig jaar stak Jawed S. twee toeristen neer op het Centraal Station. CS is het station dat de meeste reizigers per dag verwerkt in Nederland. Ook Sloterdijk staat in de top tien.