Stad

'Burgemeester van de Albert Cuyp' Joop Rooze (69) overleden

11 juni 2019, 20.00 uur · Aangepast 11 juni 2019, 23.09 uur

AT5

Jopie, Ome Joop ofwel de burgemeester van de Albert Cuyp stond ruim vijftig jaar als groenteman op de beroemde markt. Vannacht overleed hij op 69-jarige leeftijd na een ziekbed van ruim een jaar. Joop stond bekend om zijn Amsterdamse humor, stak iedereen een helpende hand toe en deed er alles aan om zijn geliefde markt vooruit te helpen.

Wie iets kocht bij de goedgemutste Joop kreeg altijd wel iets toegestopt, een sjalotje of een appeltje. Kinderen kregen altijd een banaantje. De Cuyp was zijn lust en zijn leven. Als het maar niet regende of heel warm was. 'Vrouwen bloot, handel dood', zei Joop dan.

Om woorden zat hij bepaald niet verlegen. Hij was razendsnel met zijn grappen. Tegen bijna alle vrouwen zei hij 'schat'. Dat verbaasde de ‘meisjes’ van buiten de stad soms. 'Dan zeiden ze: schat? Dat heb ik in jaren niet gehoord!' vertelde Joop dan lachend. 'En dan zei ik: 'Dan moet je vaker naar de Cuyp komen.'

'Het boegbeeld van de Cuyp'
Ruim een halve eeuw geleden begon hij als 17-jarige jongen in de groentestal van zijn schoonouders. Vrijwel iedereen op de Albert Cuyp kende de hardwerkende, goedlachse Joop. Zijn overlijden komt dan ook hard aan op de markt.

Gerrie Goethals, één van zijn beste vrienden, staat iets verderop met tassen en koffers. 'Joop was het boegbeeld van de Cuyp, de burgemeester, hij was een heel goed en fijn mens en liet geen gelegenheid voorbijgaan om voor de belangen van de markt op te komen.'

Zoals in 2008 toen de gemeente het plan had om de kramenverhuur vrij te geven voor nieuwe kraamopbouwers. 'Op z'n Amsterdams gezegd: het is net de taxiwereld', zei Joop daarover. 'We hadden vroeger allemaal keurige taxi's, toen hebben ze het vrijgegeven, nou je weet het zelf: het is nu één drama!'

Joop Rooze was genomineerd voor de verkiezing Amsterdammer van het Jaar 2009

Bloedhekel aan regeltjes
Joop Rooze had dan ook een bloedhekel aan alle nieuwe regeltjes die de gemeente de marktkooplieden oplegde. Hij had de pest aan handhavers die met een boete dreigden als hij zijn aardbeien iets over de streep had uitgestald. 'Het moet hier wel leefbaar blijven', zei Joop. 'Zo werkt het toch niet hier.' Maar hij liet zijn humeur er nooit door verpesten.

Postzaken vol steunbetuigingen
Een paar jaar geleden stopte hij met de verkoop van groente en fruit en begon hij een handel in tassen en sjaals. De groentestal kostte hem elke morgen uren van opbouw en het werd lastiger om te kunnen concurreren met de supermarkten. Ruim een jaar geleden werd er alvleesklierkanker bij hem geconstateerd. 'Ik kwam van de hemel in de hel', zei hij daarover tegen AT5.

Uit het hele land kreeg hij kaarten en brieven met steunbetuigingen. Postzakken vol stonden er in zijn woonkamer. 'Ik wil iedereen hiervoor zo graag bedanken', zei Joop kort geleden nog hierover. 'Het doet ons echt goed.'

Rouwkraam
Vanaf vrijdag wordt er ter nagedachtenis aan Joop Rooze een rouwkraam op de Albert Cuyp ingericht met een condoleanceregister. Voor iedereen is daar gelegenheid om iets te schrijven, een kaarsje op te steken en bloemen neer te leggen. De bloemen worden maandag door de familie meegenomen naar de begrafenis.