112

Nieuwe beelden verdachten plofkraak Delflandplein

12 juni 2019, 13.00 uur · Aangepast 12 juni 2019, 13.23 uur

AT5

De politie geeft nieuwe bewakingsbeelden vrij van de twee mannen die eind april een plofkraak hebben gepleegd op het Delflandplein in Nieuw-West. Te zien is hoe de mannen op een scooter aan komen rijden bij de pinautomaat. Een andere camera legt vast hoe ze voor de automaat bezig zijn. Ze zijn beiden volledig vermomd, één van hen draagt een gasmasker.

Op zondagochtend 28 april even na 08:00 uur zijn er enorme rookwolken te zien boven het Delflandplein. Even daarvoor is te zien dat de twee mannen een poging doen geld buit te maken door de geldautomaat op te blazen met explosieven. De knal is door de hele buurt te horen en de ravage is enorm. De poging was tevergeefs, het is de daders niet gelukt geld buit te maken.

Lees ook: Plofkraak gepleegd bij Delflandplein in Nieuw-West

Vluchtroute
Het lukt sommige buurtbewoners de verdachten te filmen op het moment dat ze vluchten. Op nieuwe vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe ze met een hoge snelheid op de stoep wegrijden. Even later is te zien dat er een zilvergrijze Peugeot, ook op hoge snelheid, voorbij komt razen.

Lees ook: Vluchtende verdachten plofkraak Nieuw-West gefilmd

'Wij komen graag in contact met de bestuurder van deze Peugeot, mogelijk is het een belangrijke getuige', legt een woordvoerder van de politie uit in het opsporingsprogramma Bureau 020. De daders zijn voor het laatst gezien aan de Pracanalaan, rijdend in de richting van de Brienzerstraat, waar ze mogelijk rechtsaf geslagen zijn. Daarna is onduidelijk hoe ze zijn gereden. De politie komt graag in contact met getuigen die deze zondag ochtend de verdachten hebben gezien in de omgeving van Theehuis de Akermolen aan de het Zwarte Pad en Tuincentrum Osdorp.

Verband
De pinautomaat bij het Delflandplein is eerder in december ook al opgeblazen. De recherche onderzoekt nog of er verband is in de hele reeks plofkraken en of het om dezelfde daders gaat.