Stad

'Pauls Parkeerpaleis' wint internationale architectuurprijs

12 juni 2019, 17.06 uur · Aangepast 12 juni 2019, 18.19 uur

De Albert Cuypgarage, bij sommigen ook wel bekend als Pauls Parkeerpaleis, heeft een internationale architectuurprijs gewonnen. Oud-stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar heeft zich langere tijd hardgemaakt voor de komst van de garage.

De Albert Cuypgarage, ontworpen door ZJA Zwarts & Jansma Architecten, is uniek. Nooit eerder werd er een garage gebouwd onder een Amsterdamse gracht. Toen de bouw bijna klaar was, moest er 72 miljoen liter water worden teruggepompt. Inmiddels geeft het ondergrondse bouwwerk ruimte aan zo'n zeshonderd auto's.

Lees ook: 'Pauls Parkeerpaleis' onder water gezet door Slettenhaar: 'Geweldig!'

Felicitaties
De zogenoemde Award of Excellence wordt vandaag uitgereikt op een conferentie in Californië door de International Parking & Mobility Institute. Paul Slettenhaar is er zelf helaas niet bij. Hij was voordat AT5 contact met hem opnam namelijk nog niet op de hoogte van de prijs.

Lees ook: Rondje Paul's Parkeerpaleis met Paul Slettenhaar zelf: 'Jullie mogen hem zo noemen'

'Het is mooi dat Amsterdam een prijs krijgt voor leefbaarheid en mobiliteit,' vertelt Slettenhaar. 'Dit bewijst dat automobiliteit en een drukke stad goed samen gaan. En felicitaties aan mijn opvolgers.'

Bekijk hier hoe Slettenhaar vorig jaar zijn paleis onder water zette: