Stad

Verdachte fatale mishandeling Buitenveldert is statushouder, raadsleden willen spoeddebat

13 juni 2019, 16.50 uur

Whatsapp

Raadsleden zijn plan plan om een spoeddebat aan te vragen, nu blijkt dat de verdachte van de fatale mishandeling van Rinia Chitanie (68) een 20-jarige statushouder is.

Dat meldt De TelegraafHet spoeddebat is geïnitieerd door de Partij van de Ouderen (PvdO) en wordt volgens de krant gesteund door diverse partijen. De PvdO wil 'de onderste steen boven hebben over de fatale mishandeling van een weerloze vrouw en alle andere incidenten.' Verder wil de PvdO dat de gemeente volledige openheid van zaken gaat geven en dat er tot die tijd geen enkele opvanglocatie voor ongedocumenteerden meer open gaat.

Lees ook: Advocaat vermoedt psychose bij verdachte van fatale mishandeling Buitenveldert

De krant zegt verder dat buurtbewoners de autoriteiten verwijten dat de achtergrond van de verdachte nu pas bekend is gemaakt. Juist in Buitenveldert klinkt op het moment kritiek naar aanleiding van de komst van een 24-uursopvang in de oude brandweerkazerne naast winkelcentrum Gelderlandplein.

Lees ook: Verdachte fatale mishandeling Buitenveldert bekent seksueel contact met slachtoffer (68)

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, benadrukt overigens wel het verschil tussen ongedocumenteerden en statushouders. 'Als het klopt dat het een statushouder betreft, mocht hij in Nederland verblijven. Hoe schrijnend de situatie ook is: ik vind het te vroeg om te speculeren over de gevolgen voor de opvang van ongedocumenteerden in deze wijk.'

Lees ook: Politie op zoek naar getuigen dodelijke mishandeling Buitenveldert

Rinia Chitanie werd op 21 april mishandeld en overleed afgelopen maandag naar aanleiding van haar toen opgelopen verwondingen. De verdachte heeft aangegeven dat hij op de bewuste avond ook seksueel contact met haar heeft gehad. Rinia was zo zwaar mishandeld, dat haar familie haar niet meer herkende. 

Whatsapp