Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

20ste KinderBeestFeest in Artis: 'Even de zorgen parkeren en genieten'

14 juni 2019, 07.00 uur · Aangepast 19 juni 2019, 08.56 uur

Wie vanavond een colonne hulpverleningsvoertuigen ziet rijden, hoeft niet te schrikken of een alarmnummer te bellen. De bijna 350 voertuigen -waaronder ambulance's, brandweerwagens en legervoertuigen-, brengen dit jaar voor de twintigste keer zo'n 1500 chronisch zieke en gehandicapte kinderen naar ARTIS voor het KinderBeestFeest.

Voor Klarianne Roseboom is deze editie niet alleen speciaal vanwege het jubileum. In 2008 werden zij en haar ernstig zieke dochtertje van 4, Bo, uitgenodigd voor de festiviteiten. Ook in 2009, 2013 én 2016 vonden Roseboom en haar gezin steun, afleiding en vooral plezier in het feest. Maar in 2017 kwam daar verandering in: Bo overleed op 13-jarige leeftijd. Vlak daarna werd bij Klarianne ook nog leukemie geconstateerd. 

Lees ook: KinderBeestFeest viert 20-jarig jubileum: 'Het feest verbindt mensen'

Maar zodra ze aan de betere hand was, zag ze een vacature bij de organisatie van het KinderBeestFeest: 'Toen dacht ik ineens, dit hoort bij elkaar. Ik ga kijken of ik iets voor ze kan betekenen'. Sindsdien is Klarianne niet als ouder aanwezig bij het programma, maar als medewerkster. En dat voelt vaak enorm dubbel: 'Ik kijk er enorm naar uit om iedereen te verwelkomen, maar daaronder zit natuurlijk voortdurend die emotie. Want wij zijn er niet meer als gezin'. 

AT5

Iris Kuethe organiseerde, samen met Ko Veltman, twintig jaar geleden de eerste editie. Niet wetende dat het zó groot zou worden, begon het in eerste instantie met alleen maar kinderen van het Emma Kinderziekenhuis. De colonne en sirene's kwamen er in 2007 bij en in 2010 werd er een stichting opgericht. 'We begonnen met 5 man, dat zijn er nu 25. En daarbij veel meer vrijwilligers'. 

Lees ook: Iris Kuethe is Amsterdammer van het jaar 2014

En al die edities brengen de nodige herinneringen met zich mee: 'We hadden een keer een troon waar kinderen mee op de foto konden. Één meisje kon alleen op krukken lopen, maar haar vader nam haar krukken over zodat zij op de foto kon. Hij keek zó trots en blij, dat is echt heel bijzonder'. De wens van Kuethe voor vanavond is iets luchtiger, ze hoopt namelijk 'op veel zon, want die maakt het toch extra feestelijk'.

AT5